Gradonačelnik razgovarao sa brčanskim srednjoškolcima na temu: "Odlazak mladih iz BiH"

27.4.2015. „Odlazak mladih iz BiH“ bila je tema današnjeg okruglog stola organizovanog od strane Vijeća učenika srednjih škola Brčko distrikta BiH. Na pitanja učesnika, brčanskih srednjoškolaca odgovarao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.





Image for news

2015-04-27-Posjeta_Tehnickoj_skoli-1

Predsjednik Mreže vijeća učenika srednjih škola u Brčko distriktu BiH Dušan Jovičić kaže da je dilema „ostati ili otići“ postala dio svakodnevice. "Vrlo je učestala posljednjih nekoliko godina kod svršenih srednjoškolaca, ne samo u Brčko distriktu BiH, nego i u cijeloj BiH. Kulminiralo je do te mjere da sami teško pronalaze pravi izbor i zbog toga traže pomoć nadležnih institucija", dodao je Jovičić.

Anketa koju su proveli učesnici ove asocijacije pokazala je da 70 posto srednjoškolaca želi napustiti zemlju radi školovanja ili zaposlenja u drugim državama.

2015-04-27-Posjeta_Tehnickoj_skoli-2

Gradonačelnik dr. Anto Domić saslušao je sve njihove sugestije i ideje te odgovorio na mnoga pitanja pri čemu je naglasio važnost profesionalne orijentacije budućih studenata radi izbora zanimanja koja imaju perspektivu za zaposlenje i ostanak.

"Postavili su vrlo važna pitanja koja se tiču izbora i planiranja obrazovanja za ona zanimanja koja imaju perspektivu ovdje, a koja su deficitarna. Sistem studiranja je potrebno dobro osmisliti i u tom procesu važno je steći što je moguće više znanja iz bilo koje oblasti kako bi bili što je moguće kompetentniji stručnjaci. Dotakli smo se izvjesnih nepoznanica za put u odlazak u neku drugu državu", rekao je u izjavi novinarima dr. Domić.

2015-04-27-Posjeta_Tehnickoj_skoli-3

Gradonačelnik je zaključio da svi mladi ljudi koji imaju visoko obrazovanje treba imati i proaktivan stav u smislu borbe za kreiranje svog života u svojoj zemlji kroz stalni angažman i zalaganje za samozapošljavanje, a ne biti pasivni posmatrač i čekati da se isključivo drugi brinu za njih.

2015-04-27-Posjeta_Tehnickoj_skoli-5