Gradonačelnik prvim potezom svečano otvorio „I i II pozivni međunarodni turnir u šahu“

27.3.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je u prostorijama Udruženja penzionera u Brčkom prvim potezom svečano otvorio „I i II pozivni međunarodni turnir u šahu“.

Image for news

Gradonačelnik je pohvalio organizaciju turnira i kazao da je ponosan što se danas u gradu nalaze i dva velemajstora iz drugih država.

„Trebamo vratiti značaj i popularnost šaha i potruditi ću se da u svom mandatu turnir preraste u tradicionalni. Važno je poticati igre poput šaha, koje razvijaju strategiju i kreativnost, a istovremeno su zabavne i izazovne“, kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske u Brčkom Veljko Zlatović zahvalio se gradonačelniku na dolasku i naglasio da se nada da će se nastaviti s kvalitetnom saradnjom s Vladom.

Predsjednik Šahovskog kluba „Velemajstor“ iz Brčkog Sandro Mikanović podsjetio je da je turnir međunarodnog karaktera u kojem učestvuju četiri države Indija, Francuska, Srbija i BiH.

„S nama su dva velemajstora, dva inter majstora, FIDE-majstor i ostali učesnici. Najmlađi takmičar je iz Indije (15), a najstariji velemajstor dolazi nam iz Francuske. Igra će se po Bergerovom sistemu. Turnir će se odvijati u dva ciklusa i trajat će do 6. aprila“, kazao je Mikanović.

Svečanom otvaranju turnira prisustvovao je i šef Kabineta gradonačelnika Nedim Hamzabegović.

Organizator turnira je Šahovski klub „Velemajstor“ iz Brčkog, a suorganizator je Udruženje penzionera iz Brčkog.