Gradonačelnik prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana autizma

Povodom obilježavanja Svjetskog dana autizma gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je događaju organizovanom od strane Udruženja roditelja djece s autizmom „Plavi svijet“ u prostorijama Pete osnovne škole na kojem je istakao važnost podizanja svijesti o razumijevanju i prihvatanju osoba s autizmom u našem društvu.

Image for news

„Ovaj dan i događaj je prilika da se istakne važnost inkluzije i podrške kako bi svaka osoba s autizmom imala priliku ostvariti svoje potencijale i doprinijeti zajednici na najbolji mogući način. Kao gradonačelnik obećavam podršku i u narednom periodu učinit ćemo maksimalne tehničko-organizacione napore da svaki od onih učenika koji za to imaju potrebu ima asistenta u nastavi koji će se posvetiti samo radu s njim“, izjavio je gradonačelnik Nišić

Predsjednica udruženja Alisa Hodžić istakla je važnost angažovanja asistenata kako bi djeca lakše prevladavala izazove i ostvarivala svoj puni potencijal u školskom okruženju.

„Okupili smo se u prostorijama Pete osnovne škole mi kao roditelji, naša djeca, ali i njihovi vršnjaci koji nemaju autizam, kako bismo podigli svijest cjelokupne zajednice u prepoznavanju i posebno davanju šanse oboljelima od autizma za što normalniji život unutar lokalne zajednice. Važno je shvatiti da autizam ne bi trebao biti prepreka za uključivanje u društvene aktivnosti i ostvarivanje punog životnog potencijala“, kazala je Hodžić.