Gradonačelnik primio učenice Ekonomske škole

9.4.2014. Mlade učenice trećeg razreda JU Ekonomske škole iz Brčkog, smjer poslovno-pravni tehničari, obratile su se danas gradonačelniku Brčko distrikta BiH dr. Anti Domiću sa pitanjima na temu "Kako motivisati mlade da izađu na izbore", koju obrađuju u svom portfoliju u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava.

Image for news

U opuštenom razgovoru gradonačelnik Domić govorio je o mladima u politici te načinima i metodama pomoću kojih omladina može da provede svoje ideje i dođe do izražaja kako politički tako i općenito u društvu. Posebno je istakao uporno širenje i lobiranje svojih ideja, kao i odlučnost i odgovornost da bi se došlo do željenog cilja.
Mladi su generalno nezainteresovani za politiku misleći da njihov glas ne može promijeniti trenutno stanje, a time nisu motivisani ni da učestvuju na izborima i glasaju.
Odgovarajući na domišljata pitanja učenica, gradonačelnik je istakao da bi realni politički programi, koji se ispunjavaju kroz kampanje, trebali privući i podstaknuti  mlade na veću izlaznost na izbore, ali da je na mladima da odlučnije iznose svoje stavove i da se svojim kreativnim idejama i energijom koju nose nametnu i pokažu svoj potencijal.
"Pogrešno je misliti da glasanje ne vrijedi ništa, ukoliko ostanete pasivni prepuštate drugim ljudima da rade kontra od onoga što vi mislite. Stoga uvijek dajte sebi pravo i legitimitet da uputite kritiku onom za koga ste glasali ako se pokaže da on ne radi svoj posao kako treba", poručio je gradonačelnik Domić te im poželio uspjeh i sreću na predstojećem takmičenju.

2014-04-10-Prijem_ucenika_Ekonomske_skole2