Gradonačelnik Nišić pozdravio odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić i koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara Miroslav Gavrić održali su konferenciju za medije povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Image for news

Gradonačelnik Nišić kazao je da je jučerašnja odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom akt rađanja bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

„Ovo je historijski datum, dugo očekivani korak, dionica puta koja je često imala intervale neizvjesnosti i pesimizma. Ipak, računali smo na naše prijatelje u evropskoj zajednici, na solidarnost, kao i na emociju prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima nakon teškog ratnog perioda. Oni su razumjeli svu kompleksnost političkih odnosa, ustavno-pravno uređenje BiH, različite političke odnose u BiH. Nisu bili strogi ni rigidni u ocjeni našeg rada i obaveza na tom putu. Ipak su respektirali velike napore domaćih politika i institucija u ispunjavanju prioriteta za otvaranje pregovora sa EU“, kazao je gradonačelnik.

On je naglasio da je integracija u Evropsku uniju pitanje svih nas, građanima nada za bolje sutra, a politici obaveza i zadatak da provedu brojne procedure zakona i reforme.

„Bez ove odluke Bosna i Hercegovina bi ostala izolirana od Evropske unije, svako odlaganje bi zaustavilo političku, privrednu i demokratsku evoluciju prema modernim i savremenim društvima 21. vijeka. Kao i Bosna i Hercegovina, i Brčko distrikt, građani i politika su zahvalni čelnicima evropskih institucija sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom Von der Leyen. U Brčko distriktu BiH smo posebno zahvalni predstavnicima američke administracije, kancelariji OHR-a, supevizoru za Brčko distrikt BiH Jonathanu Mennutiju, šefu delegacije EU u BiH i velikom prijatelju naše zemlje i našeg grada Johannu Sattleru“, istakao je gradonačelnik.

Dodao je da je aktuelna Vlada Distrikta, pored redovnih poslova, bila posvećena ispunjavanju istih zadataka i obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

„Vlada je naporno radila, pratila je tempo i dinamiku entiteta i Bosne i Hercegovine. Nismo bili posmatrači ove trke, bili smo akteri i naša uloga, ma koliko mala, dala je doprinos ovom uspjehu. Ponosan sam što sam sa ovom Vladom akter historijskog pomaka Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH ka boljoj i zajedničkoj evropskoj budućnosti. Svakako ovaj put bi se desio i sa mnom i bez mene, ali on se apsolutno slaže sa mojim poimanjem Evrope, koje je najljepše oblikovao u jednu rečenicu Konrad Adenauer koji je rekao da je cilj da Evropa postane velika zajednička kuća za Evropljane, kuća slobode“, kazao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić kazao je da se radi o historijskom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

„Ovo je jedan novi ulazak u novu fazu evropskih integracija koji ujedno donosi i obvezu institucijama Bosne i Hercegovine da intenzivnije i predanije rade na ispunjavanju preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kao i na usklađivanju zakonodavstva sa evropskom pravnom stečevinom. Očekuje nas ogroman posao u narednom periodu jer je pred nas stavljen novi Program integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i radi se o opširnom dokumentu koji je podijeljen u šest klastera“, kazao je Geljić.

On je dodao da nas očekuje screening zakonodavstva, što podrazumijeva utvrđivanje postojećih razlika po svakom poglavlju pregovora između zakonodavstva države kandidatkinje s kojom je do trenutka pristupanja u članstvo potrebno uskladiti domaće zakonodavstvo i pravne stečevine Evropske unije. Naglasio je i važnost Plana rasta za Zapadni Balkan koji podrazumijeva četiri stepena.

Koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić istakao je da iza ovog rezultata stoji mnogo rada uz zalaganje i Brčko distrikta BiH koji je hitno preuzeo sve neophodne korake.