Gradonačelnik potpisao ugovore s korisnicima programa sanacije – prvi dio

22.10.2014. U prostorijama Omladinskog centra gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić i šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović potpisali su danas ugovore za sanaciju sa 527 korisnika Programa za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih usljed elementarnih nepogoda.


Image for news
Radi se o isplati u novcu za stradala domaćinstva u klizištima i poplavama iz proteklog perioda u ukupnoj vrijednosti ugovora, odnosno prvog dijela koji je u realizaciji, od pet miliona i 250.000 konvertibilnih maraka.
Gradonačelnik je pojasnio da će onima koji su najteže nastradali biti isplaćeno po 33.000 maraka, drugoj gripi korisnika po 15.000, a trećoj po 10.000 maraka. S  tim da, prema planu isplate, najprije ide isplata 50 posto iznosa, dok će drugi dio biti isplaćen nakon što korisnici ispoštuju svoje obaveze.
2014-10-22-Potpisivanje_ugovora_za_sanacije-3

"Vlada će pratiti realizovanje i utrošak dobijenih sredstava. Stoga će svi korisnici danas potpisati po dvije izjave. Ukoliko se naknadnim kontrolama utvrdi da je bilo zloupotreba, takvi slučajevi će u skladu s izjavom koju su potpisali biti podložni krivičnom gonjenju i morat će vratiti dobijeni novac. Za korisnike koji izjave da žele kupiti stan, bit će pokrenuta procedura za isplatu cijelog iznosa, ali samo ukoliko predoče predugovor da su u proceduri kupovine istog", objasnio je dr. Domić.
Prema njegovim riječima ostali korisnici koji nisu danas obuhvaćeni nalaze se u fazi žalbenog postupka gdje posebna komisija radi super kontrolu.

2014-10-22-Potpisivanje_ugovora_za_sanacije-4