Gradonačelnik otvorio novi pogon firme Has-komerc


9.10.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić posjetio je tokom današnjeg dana industrijsku zonu u naselju Brod, prilikom otvaranja pogona za proizvodnju drvenog peleta  firme Has-komerc.

Image for news

Obraćajući se prisutnim zvanicama, gradonačelnik Domić izrazio je zadovoljstvo ovim pozitivnim primjerom uspješnog privrednog ulaganja, te izrazio nadu da će vrlo brzo i drugi investitori slijediti ovakav svijetao primjer.

2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-8

2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-7

Ova firma trenutno zapošljava tridesetak radnika, a uz pomoć talijanskih partnera, ugrađena je najmodernija oprema pomoću koje su u mogućnosti da proizvedu oko 3 tone peleta na jedan sat. Obećavajuća je i činjenica da devedeset posto proizvoda ima osigurane kupce na evropskom tržištu: u Italiji, Sloveniji i Njemačkoj, dok će ostatak biti ponuđen domaćem tržištu kazao je vlasnik Sead Iljazović.
Potražnja za peletom, ističe Iljazović, tolika je da proizvodnja u BiH ne može zadovoljiti potrebe samo jedne zemlje u Evropi. S tim u vezi on je iduće godine najavio otvaranje još jednog pogona i zapošljavanje dodatnih 150 radnika.

2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-5

2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-2

"Često se javljaju zainteresovani investitori za ulaganje u Brčko distriktu BiH, ali rijetki su oni, poput firme Has-komerc, koji od administracije traže samo brzo rješavanje papirologije. Najčešće se pojavljuju zahtjevi da im se pripremi kvalitetna infrastruktura i opet se premišljaju", izjavio je dr. Domić, napominjući da i lokalna administracija mora ubrzati svoj rad i bolje se približiti investitorima.

Otvaranju i obilasku prostorija prisustvovali su su i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Đorđa Kojić, te šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.
2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-3
2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-4
2014-10-09-Otvaranje_HAS_Komerc-6