Gradonačelnik organizovao prijem direktora osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH

20.2.2013. Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, i šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić održali su danas sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola na kojem je razgovarano o realnom stanju u prosvjeti kao i aktuelnim problemima prosvjetnih radnika te o mogućnostima za unapređenje obrazovnog sistema u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Gradonačelnik je podsjetio da su direktori, s jedne strane, ograničeni da vode postupke javnih nabavki dok, s druge strane, snose svu odgovornost za stanje u školama te po tom pitanju ne mogu dosta učiniti.

"Oni su iskazali interes da se škole pretvore u istinske javne ustanove gdje bi direktori imali sva  prava, dužnosti i obaveze koje su im propisane", dodao je gradonačelnik Domić.

Bilo je riječi i o organizovanju nastave u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama kao i planu upisa u srednje škole. Naročito je posvećena pažnja djeci s posebnim potrebama koja nakon završene srednje škole nailaze na prepreke pri zapošljavanju.

Gradonačelnik je još ukazao na potrebu za češćim sastancima gdje bi kroz zajedničko analiziranje stanja u školama bili u mogućnosti pronaći metode kojim bi unaprijedili postojeći obrazovni sistem.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić naglasio je da će nova Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da većinu tih problema riješi.

"Optimisti smo da ćemo dobiti i podršku skupštinske većine kako bi u bližem vremenskom periodu pitanja koja su prioritetna bila brzo rješavana", naglasio je Poljić.