Gradonačelnik održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

1.4.2014. Na poziv dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru profesora dr. Zorana Tomića gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je jednosatno predavanje studentima Filozofskog fakulteta na temu "Distrikt između dva entiteta".

Image for news

2014-03-31-Gradonacelnik_na_Filozofskom_fakultetu2

Gradonačelnik Domić je pred punim amfiteatrom Filozofskog fakulteta govorio o historiji nastanka Brčko distrikta BiH, konačnoj Arbitražnoj odluci i strukturi ustrojstva vlasti, kao i načinima i rješenjima zaštite nacionalnih interesa svih konstitutivnih naroda i ostalih koji žive u Brčko distriktu BiH. Pored toga, gradonačelnik se u svom izlaganju dotakao i načina na koji je Brčko distrikt BiH povezan sa entitetima kroz sistem glasanja za entitetske vlade i o statusu države Bosne i Hercegovine pod čijim je direktnim suverenitetom Brčko distrikt BiH. Nakon uvodnog dijela predavanja koje je trajalo pola sata, studenti su postavili mnoštvo pitanja koja su se ticala toga da li je rješenja koja postoje u Brčko distriktu BiH, kao kondominiju dva entiteta, moguće primijeniti na ostatak BiH, da li je to model koji se može proširiti i na ostatak BiH te da li su statusna pitanja stanovnika Distrikta u potpunosti zadovoljena ovim postojećim statutarnim i ustavnim rješenjima u Brčko distriktu BiH. Neka od pitanja odnosila su se na to šta za stanovnike Distrikta znači entitetsko državljanstvo i zbog čega ga moraju imati, a bilo je i mnogo drugih pitanja, no predviđeno jednosatno predavanje je bilo prekratko za veliko interesovanje i da bi se dali odgovori na sva pitanja studenata koja su proistekla iza uvodnog predavanja dr. Domića.

2014-03-31-Gradonacelnik_na_Filozofskom_fakultetu3

2014-03-31-Gradonacelnik_na_Filozofskom_fakultetu6

Ovom prilikom uslijedio je susret sa dekanom i kolegijem profesora Filozofskog fakulteta gdje je najavljeno još predavanja u budućnosti iz ove oblasti zbog velikog interesa studenata Mostarskog univerziteta o ustroju i ustavno-pravnom položaju Brčko distrikta BiH.

2014-03-31-Gradonacelnik_na_Filozofskom_fakultetu1

Profesor Tomić je na kraju poklonio dr. Domiću svoju knjigu pod nazivom "Politički marketing, načela i primjena" i iskazao svoje uvjerenje da će gradonačelniku ova knjiga pomoći u njegovoj budućoj političkoj karijeri.