Gradonačelnik obišao poplavom i klizištima pogođena područja



7.8.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić obišao je danas južni dio Distrikta koji je tokom protekle noći znatno pogođen bujičnim vodama koje su se spustile sa Majevice, a razorno su djelovale u naseljima Zovik, Štrepci, Peškiri, Bunarići, Rašljani, Maoča i drugim naseljima, ostavljajući iza sebe ogromne štete.





Image for news

"Neki dijelovi su u ovom trenutku odsječeni, putna komunikacija je uništena, kao i dosta mostova koji su odneseni i oštećeni, a ugroženo je i dosta kuća kao i telefonske komunikacije koje su isprekidane", kazao je gradonačelnik.
On je istakao da šteta koja je ovdje vidljiva dosta velika, milionska, te da će zahtijevati jedan dug i intenzivan rad kako bi se putna komunikacija sanirala i vratila u prvobitno stanje.
DSC_1213
DSC_1245
Gradonačelnik Domić napomenuo je da su ekipe već na terenu, te da rade na uspostavljanju ove esencijalne komunikacije, a potom će se planski djelovati i na saniranje korita rijeka i potoka koji su promijenili svoj tok. U Mjesnoj zajednici Rašljani bujica je znatno oštetila jednu kuću, dok je u naselju Berkovac kuća potpuno srušena.
DSC_1321
DSC_1328
Tokom obilaska gradonačelnik je posjetio i alternativni nasip na ustavi na glavnom savskom odbrambenom nasipu u Vučilovcu gdje su angažovane firme koje za cilj imaju da utvrde ovaj nasip kako bi se spriječilo procjeđivanje vode kroz isti.
Obilasku se pridružio i poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Ilija Marić koji ističe da je od sinoć na terenu zajedno sa nadležnim službama Vlade Brčko distrikta BiH, te da čine sve kako si se spasili ljudski životi i imovina. "Činimo sve da bi se život vratio u normalu u što skorije vrijeme. Veliki dio autohtonih kuća u ovom dijelu je uništen, kako u prethodnim klizištima tako i sada. Stoga ćemo od nadležnih tražiti da se pokuša sačuvati ta autentičnost i kultura ljudi ovog kraja", kazao je Marić na licu mjesta u Zoviku.
DSC_1312
DSC_1254