Градоначелник о слободи изражавања са брчанским средњошколцима


20.3.2014. Доктор Анто Домић одазвао се данас позиву професорице Нусрете Џинић, која је у склопу предмета демократија и људска права, а на иницијативу брчанских средњошколаца, упутила позив градоначелнику да учествује округлом столу, који је одржан у просторијама Техничке школе, о теми слободе изражавања.


Image for news
Том приликом градоначелник је провео двосатно дружење у конструктивној дискусији са преко тридесет младих ентузијаста из све четири брчанске средње школе.
Ђаци су изношењем сопствених ставова, храбро и уз поштовање туђег мишљења постављали питања о слободи изражавања. Такође, направили су поређење ове теме са претходним демонстрацијама грађана у Брчком и начинима на које су људи изражавали своја права, те су заједнички прегледали кратак видео-снимак са демонстрација. Поред осталог, ђаци су се изјашњавали о томе јесу ли за или против ограничења слободе говора. Њихов интерес био је усмјерен и на то у коликој мјери је слобода изражавања грађана загарантована те у којој мјери изговорене ријечи могу покренути лавину лоших реакција и посљедица и да ли је уопште било потребе да људи изађу на улице и направе тако "драстичан потез".

2014-03-20-Sloboda_izrazavanja3

Градоначелник је одговарајући на њихова питања нагласио да су Устав БиХ и конвенција о људским правима загарантовали слободу изражавања, али да сваки човјек који се одлучи на било који облик изражавања свога незадовољства мора водити рачуна да то ради на законит начин. "Слобода изражавања не смије бити ван контекста институција и законом прописаних норми с обзиром да она подразумијева и има за сврху да увијек, на аргументован начин, искажемо своје мишљење и став", одговорио је градоначелник Домић. Истичући да је већина примједби грађана била легитимна, изразио је мишљење да, ипак, такав концепт који је водио ка уништавању није слобода изражавања. Коментаришући тезу ђака о томе да ли је уопште било потребе за тим, градоначелник је оцијенио да чак и да није било потребе, добро је да су били. "Нека нам буде поука јер није исто прије демонстрација и након њих, другачији је поглед на живот".

2014-03-20-Sloboda_izrazavanja2

Овакав облик разговора и представљања тема појачава интеракцију, а оставио је добар утисак на ђаке јер је атмосфера била опуштена те су могли чути нека нова сазнања, поруке као и мишљења својих колега.
Градоначелник је исказао задовољство одржаним састанком који је истовремено био и едукативан и забаван. "Драго ми је што сам дио времена провео са њима, разговор је био врло занимљив, ђаци су имали прилику рећи што мисле", додао је Домић и захвалио на интересу да се разговара на ову тему.