Gradonačelnik o realizovanju kapitalnog budžeta i većim investicionim ulaganjima

7.5.2013. O naredbi u vezi s efikasnijim i bržim realizovanjem kapitalnog budžeta i pripremom tenderske dokumentacije za projekte koji su odobreni još u 2011. godini, danas je predstavnicima medija govorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news

„Da bismo bili stalno u fokusu djelovanja, naložio sam sedmičnu analizu realizovanja kapitalnog budžeta kao i mjesečni izvještaj o prikupljanju prihoda i rashoda kako bismo pravovremeno mogli reagovati i djelovati u pravcu poboljšanja ove slike. Ovime se ohrabruju šefovi Vladinih resornih odjeljenja za preduzimanje svih potrebnih  mjera da  se do sredine maja stvore uslovi u smislu brže realizacije kapitalnog budžeta“, rekao je gradonačelnik Domić.

On je istakao da u javnosti postoji uvriježeno mišljenje o pritužbama da neki državni službenici namjerno neprecizno definišu tendersku dokumentaciju.

„Cilj je da se utvrdi ima li takvih slučajeva u administraciji, da ih identifikujemo te, ukoliko se uvidi takva namjera, ti državni službenici bit će sankcionisani“, dodao je gradonačelnik Domić, naglašavajući da se insistira na izbjegavanju namjernih grešaka u tenderskoj dokumentaciji, kao i stavljanja u funkciju, u novom sazivu vlade, kapitalnog budžeta, odnosno realizovanje kapitalnih projekata koji su odobreni u proteklom trogodišnjem periodu.

Dr. Domić je istakao da neka dinamika oko realizovanja kapitalnih projekata još postoji.

„Danas je poslano na objavljivanje oko 2,5 miliona KM kapitalnih projekata, a iz prošlog mjeseca je u proceduri oko 4 miliona KM i tu dinamiku ćemo držati kako bismo uhvatili zamajac i mogli realizovati sve ove projekte. Za to je potrebno otkloniti postojeće zamke u tenderskoj dokumentaciji koje mogu biti predmet žalbe. Mada, ima i trivijalnih žalbi, naprimjer, danas je zablokirana nabavka kapitalnog projekta, 19 lotova je blokirano uz obrazloženje da je nepovoljan dan za otvaranje ponuda zbog toga što je bilo više neradnih dana u protekloj sedmici“, pojasnio je gradonačelnik Domić.

Ključno pitanje je i neselektivno ulaganje prigovora i žalbi na postupke javnih nabavki, kao i ulaganje prigovora na neviđeno, neposredno pred otvaranje ponuda, što cjelokupan postupak zaustavlja, a na  rasvjetljavanje čitave te situacije vrlo često se izgubi najdragocjeniji dio godine.

Gradonačelnik je, odgovarajući na novinarska pitanja, govorio i o zatečenom stanju u smislu  stvaranja negativne energije globalno prema tenderskim procedurama i usiljenim žalbama te sveopćem nezadovoljstvu javnosti kako taj postupak ne ide tokom koji svi očekuju.

On je, također, istakao da je nagomilani iznos neutrošenih kapitalnih projekata za protekle tri godine, uzevši u obzir i 2013. godinu, blizu 100 miliona KM. Za 2013. godinu Skupština je odobrila 33 miliona KM kapitalnog budžeta, od toga se značajnije budžetske stavke izdvajaju odjeljenjima za zdravstvo i obrazovanje,  te putnu  infrastrukturu i vodosnabdijevanje.

„To je veliki privredni potencijal Brčko distrikta BiH ukoliko se uspije realno staviti u funkciju. Vlada ima nekoliko prijedloga koje mora usaglasiti kako bismo mogli čitavu priču ubrzati i sredstva koja su nam deponovana staviti u razvojnu funkciju“, zaključio je gradonačelnik Domić, ističući i nezadovoljstvo ponašanjem brčanskih privrednika u saradnji pri otklanjanju administrativnih barijera koje koče privredno funkcionisanje.