Gradonačelnik Nišić prisustvovao okruglom stolu „Nevidljive rane: Pravni i društveni izazovi za žrtve ratne torture“

14.6.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je danas okruglom stolu „Nevidljive rane: Pravni i društveni izazovi za žrtve ratne torture“ koji je u Brčkom organizovalo Udruženje građana „Vive žene“ iz Tuzle u koordinaciji s lokalnim Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „SUZE“ i „Udrugom zatočenih – Udruženje logoraša“.

Image for news

Cilj današnjeg okruglog stola jeste prepoznavanje problema s kojima se suočavaju žrtve ratne torture s posebnim naglaskom na stigmu o ženama silovanim u ratu i zakonima koji se bave pitanjima pomoći i zaštite preživjelih žrtava.

Gradonačelnik Nišić je tom prilikom istakao da žene koje su pretrpjele seksualno nasilje imaju nevidljive rane koje su itekako vidljive u psihičkoj sferi, kao i da je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja veliki problem.

„Postoji i takozvani transgeneracijski prenos traume kada cijela porodica, na neki način, trpi te traume“, istakao je gradonačelnik Nišić te naglasio da je jedna od prioritetnih odgovornosti vlasti zakonsko uređenje ove oblasti.

Elmir Ibralić, pedagog i psiholog u Centru za terapiju i rehabilitaciju „Vive Žene“ iz Tuzle kaže da su žrtve seksualne torture u ratu tretirane kroz sporedne zakone kao što su Zakon o civilnim žrtvama rata što ih ne prepoznaje kao posebnu kategoriju žrtava.

„Na neki način su prepoznate u zakonu, ali se ne tretiraju kao posebna kategorija, što bi bilo poželjno, jer društvo ne razmišlja o tom stepenu kompenzacije za pretrpljenu bol što je uvredljivo za žrtve i što ih zadržava u položaju stigme“, poručio je Ibralić.

Okrugli sto je održan u sklopu projekta koji se bavi unapređenjem položaja žrtava rata i svjedoka ratnih zločina, finasira ga Evropska unija, a provodi UNDP.