Gradonačelnik Nišić otvorio „Dan uljarica“

6.3.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić i šef Odsjeka za ruralni razvoj u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branko Brkić prisustvovali su obilježavanju Dana uljarica u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede Brčko (IRUP) i kompanije BIMAL.

Image for news

Tema ovogodišnjeg Dana uljarica je „Poljoprivredni potencijal BiH – da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani”. 

Gradonačelnik Nišić koji je manifestaciju zvanično proglasio otvorenom pozdravio je napore Bimala da uključe sve poljoprivrednike u proizvodnju i da stimuliraju tu proizvodnju. 

„Moram naglasiti da je Vlada Brčko distrikta BiH prvi put ove godine ustanovila grant od milion KM za regresirano gorivo. Uljarice su strateška biljka u agraru i dio su ekonomije, kulture i tradicije Brčko distrikta BiH. Bimal je ustanovio unutrašnju vertikalnu integraciju i ta sofisticirana proizvodnja zadovoljava sve kriterije i standard zemalja Evropske unije. Ima široko tržište i ono što je vrlo referentno za kvalitet njihovih proizvoda jeste da se 80% proizvodnje izvozi, a s druge strane postoji jedna garancija da će Bimal otkupiti sve proizvode domaćih proizvođača, kako iz Brčko distrikta BiH, tako iz FBiH i RS-a i na taj način dugoročno rješava egzistenciju onih koji žive od te proizvodnje”, kazao je gradonačelnik. 

Brkić je podsjetio na Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Brčko distrikta BiH koja predviđa set mjera i programa za sedam godina. Također, naveo je i da su predviđene određene izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na način da se povećaju iznosi. 

Organizatori su naveli da prirodni potencijal Bosne i Hercegovine, poljoprivredni podsticaji kao i saradnja s velikim proizvođačima poput kompanije BIMAL mogu biti ključni elementi u borbi s prevelikim uvozom hrane u prethodnom periodu. 

„Domaći proizvođači svakodnevno nailaze na veliki broj različitih administrativnih i ekonomskih izazova, međutim, u saradnji s institutima kao što je naš i povezivanjem poljoprivrednika s predstavnicima vlasti pokušavamo da pronađemo zajednička rješenja koja će pomoći da se istakne značaj domaće proizvodnje i samim tim utiče na smanjenje uvoza hrane“, istakla je Azelea Suljkanović, direktorica IRUP-a Brčko. 

Dodala je da poljoprivrednici na ovakvom događaju imaju mogućnost da direktno komuniciraju s predstavnicima vlasti i dobiju odgovor na pitanja koja su od velikog značaju za njihovo poslovanje i opstanak u teškim tržišnim uslovima. 

Učesnici panela između ostalih bili su predstavnici ministarstava poljoprivrede FBiH i RS-a. Razgovorom i interakcijom učesnika zaključeno je da se planski uređenjem proizvodnje i različitim podsticajima i subvencijama mogu stimulisati proizvođači kako bi se na bh. tržištu smanjio uvoz hrane.