Gradonačelnik Nišić na Političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH

U Briselu je održan drugi sastanak Političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji su organizovali evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Image for news

Istaknuto je da sastanak pokazuje da se zajedničkim i predanim radom nastavlja evropski put Bosne i Hercegovine. Ocijenjeno da se uz pojačan napor mogu postići bolji rezultati te da je kandidatski status doveo do političkog konsenzusa među političkim akterima u BiH. Komesar Varhelji naglasio je uočljiv pozitivan uticaj nove političke strukture te da se predlaganje otvaranja pristupnih pregovora od strane Vijeća ministara BiH pokazalo kao pozitivan korak pozvavši predstavnike izvršne vlasti da svaki trenutak koriste za ispunjenje prioritetnih zadataka koje je nužno ispuniti za otvaranje pregovaračkog procesa.

Uz zvaničnike na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima učešće je uzeo i gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić koji je istakao da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine okvirno dijeli statistike i rezultate BiH na putu evropskih integracija. Nišić je podsjetio da je usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o energetskoj efikasnosti te Zakon o obnovljivim izvorima energije naglasivši da su u posljednjih šest mjeseci u Distriktu organizovane dvije međunarodne konferencije posvećene zelenoj energiji i urbanoj mobilnosti koje prate agendu Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina. Naveo je i nastojanja u provođenju aktivnosti u reformi javne uprave kao i značajne rezultate u stvaranju ambijenta za prevazilaženje naslijeđa rata istakavši da je Distrikt mjesto najuspješnijeg postkonfliktnog pomirenja. Gradonačelnik je za kraj istakao da će Brčko distrikt BiH dinamizirati ove procese u saradnji s entitetima i državom Bosnom i Hercegovinom.