Gradonačelnik Nišić na oproštajnom druženju povodom odlaska ambasadora Sattlera iz BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je oproštajnom druženju u Sarajevu povodom odlaska ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera.

Image for news

Gradonačelnik Nišić izrazio je zahvalnost ambasadoru Evropske unije u BiH Johannu Sattleru za podršku i doprinos BiH, ali i Brčko distriktu BiH.

„Njegova podrška tokom proteklih pet godina bila je ključna za mnoge napretke koje smo ostvarili na putu ka evropskim integracijama. Također, dao je značajan doprinos specifičnim potrebama Brčko distrikta BiH, posebno u oblastima ekonomskog razvoja i jačanja institucija. U ime Vlade Brčko distrikta BiH i svih građana Brčko distrikta BiH želim se zahvaliti ambasadoru na njegovom neumornom radu, prijateljstvu i podršci i želim mu mnogo uspjeha u njegovim budućim profesionalnim i ličnim poduhvatima”, kazao je gradonačelnik Nišić.

Oproštajnom druženju prisustvovali su i zvaničnici s državnog i entitetskog nivoa, međunarodni predstavnici u BiH kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Johann Sattler je na poziciju ambasadora EU u BiH došao u septembru 2019. godine. Tokom njegovog mandata BiH je ostvarila značajan napredak u procesu evropskih integracija, od statusa aplikanta, preko sticanja kandidatskog statusa, do odobrenja za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, koje je dobila u martu ove godine. Sattler će nastaviti svoju diplomatsku karijeru kao ambasador EU u Crnoj Gori.

Za Satlerovog nasljednika imenovan je italijanski diplomata Luiđi Soreka (Luigi Soreca) koji u BiH stiže 1. septembra ove godine.