Gradonačelnik Nišić učestvovao na panel diskusiji na Energetskom samitu 2024. u Neumu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić učestvovao je na panel diskusiji na Energetskom samitu 2024. u Neumu pod nazivom „Akcija za energetske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Image for news

Cilj panela bio je podići svijest o energetskim zajednicama među jedinicama lokalne samouprave i o važnosti uloge gradova i općina u energetskoj tranziciji, kao i o načinima kako da lokalne samouprave u BiH razviju svoje lokalne potencijale obnovljivih izvora energije i postanu energetski samoodržive.

Gradonačelnik je u diskusiji prisutnima predstavio planove i prioritete Brčko distrikta BiH koji se odnose na energetsku tranziciju te informisao ih o koracima Vlade Brčko distrikta BiH koje poduzima u oblasti vođenja i unaprijeđenja procesa tranzicije vezane za obnovljive izvore energije.

„Ovo je bila prilika da Brčko distrikt BiH promovišemo kao jedan od primjera aktivnog angažmana lokalne vlasti na putu energetske tranzicije. Učešće na samitu omogućilo je i razmjenu iskustava i ideja s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjacima iz područja energetike te poslovnim subjektima, što je doprinijelo raspravi o ključnim pitanjima energetskog sektora u BiH”, kazao je gradonačelnik.

On je dodao da Brčko distrikt BiH s obzirom na svoj status mora donijeti još nekoliko zakona i podzakonskih akata koji su vezani za energetsku tranziciju.

„Sve ovo otvara velike mogućnosti za Distrikt i od velikog je interesa jer kao što znamo Brčko distrikt BiH nema svoju proizvodnju električne i toplotne energije i nabavljamo ih od entiteta. Idemo ka tome da to promijenimo i omogućimo da dio energije bude proizveden u Distriktu, da se građanima i privredi omogući proizvodnja električne i toplotne energije za vlastite potrebe, kao i da se mjerama energetske efikasnosti smanji potreba za energijom”, istakao je gradonačelnik.

Samit je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, međunarodne aktere, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji su putem različitih tematskih panela, radionica te prezentovanje aktualnih projekata raspravljali o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

„Akcija za energetske zajednice u BiH” je održana u sklopu Energetskog samita 2024, koji zajednički organizuju Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država „USAID Projekat asistencije energetskom sektoru“ (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH, „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit“ (GIZ), Ministarstvo vanjskih poslova Češke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Britanska ambasada Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.