Gradonačelnik na donatorskoj večeri za izgradnju spomenika Ivanu Pavlu II. u Sarajevu


4.4.2014. Dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, prisustvovao je u petak, 4. aprila 2014. godine, na donatorskoj večeri koju je upriličila Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ za izgradnju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu. Naime, gradonačelniku Distrikta obratio se uzoriti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji ga je pozvao na donatorsku večeru uz molbu za skroman prilog za izgradnju spomenika Ivanu Pavlu II.


Image for news
DSC_1025
DSC_0982

Kao poglavar katoličke crkve Ivan Pavao II. je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini zagovarao mir i suživot svih stanovnika BiH te je insistirao da posjeti BiH i u najtežim ratnim vremenima. On je dva puta bio u posjeti BiH, a Vatikan je priznao BiH kao državu među prvima. Stoga je gradonačelnik Domić smatrao da je svrsishodno da se odazove molbi kardinala te je donirano 5.000 konvertibilnih maraka za izgradnju spomenika.

DSC_1032
DSC_1049
„Ovaj spomenik svjedočit će o Ivanu Pavlu II. kao velikom papi i prijatelju Bosne i Hercegovine te velikom mirotvorcu. Njegovo zalaganje za mir i suživot u BiH je još uvijek aktuelno, stoga je vrijedilo da se pomogne u izgradnji  spomenika ispred katedrale u Sarajevu“, istakao je gradonačelnik Domić.
Kardinal Puljić je ovom prilikom govorio o važnosti i ulozi svetoga oca pape i njegovom nastojanju da se mir vrati u Bosnu i Hercegovinu, kao i o humanom pristupu i borbi za svakog čovjeka nezavisno o tome kojoj  je naciji i vjeri pripadao.

DSC_1014

DSC_1052
DSC_1001
DSC_0989
DSC_1019

Na donatorskoj večeri boravili su najviši zvaničnici BiH, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, članovi predsjedništva, predsjedavajući Doma naroda i Vijeća ministara BiH, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, općinski načelnici te mnogi drugi međunarodni zvaničnici koji su se također odazvali ovoj akciji.