Gradonačelnik Milić: Vladajuća većina i institucije u Brčkom funkcionišu dosta efikasno

6.11.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je danas nakon redovne sjednice Vlade da institucije Brčko distrikta BiH kao i politička većina koja čini Vladu funkcionišu dosta efikasno.

Image for news

„S obzirom da je posljednjih dana bilo dosta informacija, poluinformacija i dezinformacija o tome kako se ovdje stvaraju neke nove skupštinske većine i slično, mislim da je neophodno u kontekstu održavanja i ove sjednice Vlade reći da institucije funkcionišu efikasno, bez obzira na eventualna sporenja oko nekih pitanja. Proteklo vrijeme je pokazalo, i toga su čini mi se postali svjesni svi akteri vlasti u Distriktu, da možda ovaj model većine koja funkcioniše u Brčkom nije najbolji, ali su svi ostali lošiji“, istakao je gradonačelnik Milić. 

On je dodao da je suština u tome da samo na ovaj način, ukoliko skupštinsku većinu čine legitimni većinski predstavnici svih naroda, možemo imati stabilnu vlast koja je u stanju da rješava probleme građana.

„Mislim da je nakon ove, nazovimo je političke krize, postalo evidentno da ova vlast nema alternativu kada je u pitanju daljnje rukovođenje i upravljanje Vladom i Skupštinom. Očekujem da vrlo brzo sjednemo i razgovaramo o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje ove lokalne zajednice, a to je donošenje budžeta za 2018. godinu, rebalans budžeta za tekuću godinu, kao i niz drugih važnih pitanja. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ova politička kriza iza nas“, dodao je gradonačelnik Milić. 

On je naglasio da nema nikakvih pregovora o formiranju nove skupštinske većine te da vlast funkcioniše, a ono što nije riješeno bit će usaglašavano u narednim danima.