Gradonačelnik Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

3.5.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko Zoranom Gajićem i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem danas je obišao farmu za tov junadi i svinjogojsku farmu Mesne industrije „ZP Komerc“ na području Brčkog i Bijeljine.

Image for news

Obilazak ove kompanije, koja zapošljava preko 200 osoba od kojih je u Brčkom zaposleno njih 40, bio je povod za razgovor o poslovanju ali i načinima za daljnji razvoj.

„Nama je u Vladi bitno da pokažemo uspješne firme jer je to danas zaista vrijedno i nešto što treba podržati. Krajnje je vrijeme da se posvetimo razgovorima o privredi, poljoprivredi i proizvodnji jer je to nešto što će, pogotovo lokalne zajednice, opredjeljivati u smislu njihove uspješnosti ili neuspješnosti. U Brčkom u značajnoj mjeri preduzimamo aktivnosti u rasterećenju privrede. U toku je izrada registra fiskalnih i parafiskalnih nameta gdje ćemo sagledati sva opterećenja za privredu i poljoprivredu da bismo i kroz taj vid doprinijeli bržem i uspješnijem razvoju“, istakao je gradonačelnik Milić u izjavi za novinare.

Prilikom obilaska bilo je riječi o tome koliko su uspješne podsticajne mjere koje Vlada Distrikta provodi, a za šta se godišnje izdvaja između 10 i 12 miliona konvertibilnih maraka, gdje su problemi i kako unaprijediti podsticaje s ciljem novog zapošljavanja i unapređenja poslovanja. Razgovarano je i o potrebi izmjene zakonske regulative kako bi domaće firme bile konkurentne i na svjetskom tržištu.

„U primarnoj proizvodnji odlaganje fekalnog otpada još nikad nije regulisano zakonom onako kako je to u savremenom svijetu riješeno, a mi koji želimo da budemo konkurentni na tržištu moramo da idemo u skladu sa svijetom“, rekao je vlasnik Mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiša Rosić. On je zahvalio gradonačelniku Miliću na odvojenom vremenu i istakao da je on prvi gradonačelnik iz Brčkog koji je posjetio ovu kompaniju te naglasio da njegova kompanija, koja se uveliko modernizuje, još može investirati i širiti proizvodnju i prodaju i na prostoru Distrikta. 

Preduzeće „ZP Komerc“ na području Brčko distrikta BiH posluje preko 15 godina. Od 2012. godine na području Distrikta ovo preduzeće počinje da gradi objekte za tov junadi, adanas „ZP Komerc” raspolaže sa oko 6.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora u kome se trenutno uzgaja 1.700 junadi u tovu. Do sada je „ZP Komerc“ u Distriktu u objekte i živu stoku uložio više od 5 miliona konvertibilnih maraka.