Gradonačelnik Dragan Pajić održao konferenciju za novinare

19.5.2011. Nakon što je 17 poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH izglasalo razrješenje gradonačelnika Dragana Pajića, on je održao konferenciju za novinare, na kojoj je istakao da svi koji iole poznaju zbivanja u distirktu nisu iznenađeni ovakvim potezom dijela poslanika u Skupštini. “Svi koji iole poznaju zbivanja i odnose u Brčko distriktu, pa tako ni ja, nimalo nisu iznenađeni  onim što se danas desilo“, istakao je dr Pajić. „Već duži period za mnoge predstavlja problem koji je, kratko rečeno nedostatak finansijskih sredstava na koji su navikli u svim godinama postojanja Brčko distrikta. Kod ovog gradonačelnika, odnosno kod mene, toga nije bilo niti  će biti,  i suočeni sa finansijskim problemima otvorili su temu sukoba interesa“, rekao je gradonačelnik.

Image for news

„O sukobu interesa i o presudama CIK-a i Suda BiH svoju konačnu presudu će dati Ustavni sud BiH, čiji sam dokument o prijemu moje apelacije dobio i očekujem da se u skorom vremenu na dnevnom redu Ustavnog suda BiH nađe i to pitanje. Posle odluke CIK-a i Suda BiH svima je jasno da je pod plaštom sukoba interesa i brige za zaštitu digniteta institucija Brčko distrikta na kraju sve izašlo na vidjelo i danas je završena farsa, koja je trajala dva dana, a u kojoj je na sasvim nelegalan te Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine distrikta uvrštena tačka dnevnog reda koja inicira razrješenje gradonačelnika“, rekao je Pajić i dodao „da ironija bude veća ova tačka je uvrštena od strane jednog poslanika iz reda srpskog naroda, iza kojeg se sakrila čitava bošnjačka većina. To govori o tome koliko su bili hrabri da izađu da jasno kažu da im odgovara gradonačelnik  koji slijedi ideje koje oni propagiraju. Ukoliko se ne uklapam u to onda je to problem i tada se iz bilo kojih razloga treba razriješiti osoba koja ne poštuje ono kako misli bošnjačka većina“.

Dr. Pajić je dalje istakao da mu u ovom momentu bez sumnje preostaje da odluku o njegovom razrješenju koja je, kako je istakao, apsolutno jasna svima koji ne moraju ni poznavati pravo, uputi po zakonskim propisima na tumačenje Apelacionom sudu  Brčko distrikta. „Želim jasno da poručim svim građanima Brčko distrikta da se dugo godina ovdje stvarala lažna slika o nekakvom dobrom međuetničkom i međureligijskom odnosu, da je to bilo toliko idealizovano da su čak i  pojedini predstavnici međunarodne zajednice stvorili sliku da je to tako. U svim  razgovorima  koje sam imao sa predstavnicima međunarodne zajednice vrlo sam jasno isticao tu činjenicu i ovog momenta mogu s ponosom reći da sigurno neću  moći biti okvalifikovan od bilo koga ko se nalazi u Brčko distriktu, bilo koje vjere i nacije da sam nacionalno obojen. Imam takvu reputaciju, koja je potvrđena  brojnim javnim i tajnim ispitivanjima javnog mnjenja te mogu sa puno digniteta da kažem da sam bio vrlo iznenađen odnosima koje sam zatekao kada sam došao u Skupštinu Brčko distrikta“, istakao je Pajić i dodao „od momenta kada sam ušao u razgovor oko formiranja Vlade, shvatio sam da vlada zaista prilično komplikovana politička situacija te da se odnosi u Brčko distriktu uglavnom gledaju kroz nacionalnu prizmu. Po stupanju na funkciju gradonačelnika zaista je isplivalo na površinu sve ono što se samo u prvim momentima moglo naslutiti, i ono što  će našim građanima biti  na kraju vrlo jasno jeste činjenica o desetogodišnjoj opstrukciji pojedinih retrogradnih  snaga. Neću ih imenovati, ali mislim da  u Brčko distriktu ne postoji građanin koji ne zna ko se ovdje bavi politikom od ranih 80-tih godina i ko od tada pa do danas vedri i oblači političkom scenom Brčko distrikta, odnosno da se od strane tih ljudi zaustavlja sve ono što je progresivno pa i brojni projekti koji su oni sami započeli, a danas ih proglašavaju kao projekte koje ne treba završavati“, podvukao je gradonačelnik  i zaključio da se određena grupa poslanika, odnosno određeni krug ljudi, koji se u skupštinskim klupama poziva na zakonitost, danas razotkrila, te da će javnost brzo imati priliku da vidi šta je konačno ustavno i zakonito. On je najavio da će se ponovo obratiti javnosti nakon dobijanja odluke Apelacionog suda.