Gradonačelnik dr. Anto Domić sudjelovao na konferenciji parlamentaraca Dunavske regije

2.9.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić prisustvovao je danas na četvrtoj konferenciji parlamentaraca Dunavske regije koja je održana u Brčkom na temu „Razvoj infrastrukturnih kapaciteta luka u zemljama Dunavske regije – uloga parlamentaraca u jačanju i unapređenju ekonomskih odnosa”.


Image for news

Naime, Bosna i Hercegovina je prvi put domaćin konferencije parlamentaraca Dunavske regije, na kojoj su sudjelovale i delegacije parlamenata iz Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovenije i Češke s ciljem unapređenja saradnje ne samo na polju transporta nego i svih drugih segmenata.
Istaknuto je zadovoljstvo što je konferencija održana upravo u Brčkom jer ovom gradu treba promocija i kada je u pitanju luka i njeni kapaciteti te bi ovakve konferencije trebale polučiti i konkretne saradnje s obzirom da je luka Brčko jedina međunarodna luka u BiH.
 
„Vrlo važno je što su ovdje i predstavnici regija jer se stvara atmosfera direktne međusobne saradnje da bismo rješavali zajedničke probleme. Ovo se ne odnosi samo na probleme u vezi sa riječnim slivom nego na opću saradnju zemalja koje su povezane Dunavskim slivom”, kazao je Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
 
„U prošloj godini brčanska luka je uvrštena na glavni transportni koridor zemalja zapadnog Balkana. Očekujem da će biti odaslana snažna poruka kada je u pitanju daljnji razvoj vodnog turizma i svakako u sklopu toga i uloga luke Brčko”, kazao je Pero Gudeljević, direktor JP „Luka Brčko”.
 
Kada je u pitanju poslovanje Luke Brčko jedno od najvećih ograničenja su potrebe u lučkom zaleđu. Ukoliko bude posla u lučkom zaleđu onda će i Luka Brčko moći da se razvija.
 
„Imamo pozitivne signale iz lučkog zaleđa gdje će preduzeća koja su do sada radila s Lukom Brčko povećati svoje proizvodnje, odnosno svoje potrebe za našim uslugama. Na osnovu toga podneseni su zahtjevi za 10 miliona eura kako bi se infrastruktura u Luci Brčko popravila i kako bismo mi naše usluge mogli davati još kvalitetnije nego do sada”, istakao je Gudeljević.
Rezultat konferencije je zajednička deklaracija u kojoj se, između ostalog, naglašava veliki značaj rijeke Dunav, njene životne sredine i prirodnih resursa za privredno i socijalno blagostanje i životni standard građana, kao i presudna važnost regionalne saradnje i koordinacije kako bi bio postignut održivi razvoj u slivu rijeke Dunav.