Gradonačelnik Domić uputio čestitku povodom Svjetskog dana Roma

8.4.2014. Povodom Međunarodnog dana Roma gradonačelnik dr. Anto Domić upućuje iskrene čestitke pripadnicima ovog naroda na području Brčko distrikta BiH. Posebnu pažnju skrenuo je na potrebu unapređenja njihovog položaja u društvenoj zajednici.

On je iskazao želju da se ova populacija u budućem periodu još više integriše u društvo, naročito u obrazovnom sistemu i procesu zapošljavanja jer su najveći problemi Roma i dalje diskriminacija i problem predrasuda.
Vlada Brčko distrikta BiH je već provela nekoliko projekata u vezi sa stambenim zbrinjavanjem Roma što će u budućnosti doprinijeti u ostvarivanju njihovih manjinskih prava i poboljšanju njihovog ukupnog socijalnog statusa, uključujući obrazovanje, zdravstvenu njegu i uslove stanovanja, ali i očuvanje bogate tradicije i kulture Roma.
U Brčkom je danas povodom obilježavanja ovog datuma u organizaciji Omladinskog centra „Vermont“, Policije Brčko distrikta BiH, te udruženja „ Romi na djelu“, održan Okrugli sto na kojem je prisustvovao šef Vladinog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović, gdje su iznijete pojedinosti i sagledani problemi Roma Brčko distrikta BiH. Mujanović je istakao da će projekt izgradnje 12 kuća za Rome, iz budžeta za 2012/2013. godinu biti realizovan tokom ove godine.
„Vlada je svojim zaključkom otkočila taj projekt za koji smo imali novac obezbjeđen od države BiH. Imali smo problema jer su se četiri mjesne zajednice žalile vezano za Prutače, ali završićemo to ove godine i uraditi još dosta poslova“, kazao je Mujanović.
Romi sačinjavaju nešto više od 5 posto evropskog stanovništva i uprkos svim stradanjima danas su najveća evropska manjina sa oko 10 miliona pripadnika. Uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz historiju ostaviti trag u svim svjetskim kulturama. Svjetski dan Roma – 8. aprila, obilježava se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.