Gradonačelnik Domić posjetio pronađene zidine srednjovjekovnog samostana u Gornjoj Skakavi


6.6.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić posjetio je danas lokaciju nekadašnjeg srednjovjekovnog franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi gdje je započeto arheološko istraživanje.

Već su otkriveni dijelovi ove arhitekture za koju se pretpostavlja da datira još iz 13. stoljeća. No tek nakon otkrivanja cjelokupnih kontura tog objekta utvrdit će se dali je riječ o crkvi ili samostanu.




Image for news

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-2

"Još prije šest godina Vlada je izdvojila sredstva za historijsko istraživanje ovog lokaliteta, dok su tek ovih dana započeti prvi radovi pod stručnim vodstvom eksperata koji na ispravan način vode ova početna iskopavanja. Znali smo da ovdje postoji neka građevina, samostan ili crkva i ovo je vrlo značajan trenutak da smo to objektivizirali te na naučan i stručan način  prikazali taj pronalazak stručnoj javnosti. Stoga vjerujem da će uz dosta truda i rada ovaj lokalitet u budućnosti biti nalazište veoma važnih sakralnih objekata", istakao je gradonačelnik Domić.

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-3

On je, također, dodao da sama spoznaja o postojanju civilizacija na ovome prostoru prije 700 godina, da se ovdje praktikovala katolička vjera u to doba, ukazuje na mogućnost da će se neki dijelovi historije do kraja posložiti, a onda bi se mogla napraviti konekcija između ovog samostana i tradicije koju nastavlja samostan dubravački.

"Ovaj pronalazak postaje opće dobro, a način na koji je građen ovaj objekat dobit će veliki značaj ne samo za Distrikt nego i za BiH. U perspektivi će koristiti svima nama za razvoj turizma, historije, kulture", zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-4

Nakon ovih iskopina postojat će dovoljno snažan dokaz da se ova lokacija stavi pod kulturno-historijsko naslijeđe BiH, a onda će nam biti puno lakše planirati i razvijati ove poslove u smislu prikazivanja ovih nalazišta, artefakata i vrijednih predmeta koji će moći biti prikazani u muzeju.

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-5

Započete radove umnogome dobrovoljno pomažu mještani Gornje Skakave, dok su arheolozi iz Sarajeva i Osijeka Ana Marić i Zvonko Bojičić angažovani na ovome istraživanju.

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-6

"Spustili smo se tridesetak centimetara ispod nultog nivoa i uspjeli utvrditi vanjske zidove srednjovjekovne crkve koje je za to vrijeme izuzetno velikih dimenzija. Do danas smo uspjeli dobiti tlocrt objekta u dužini od 22 metra, širine 8 m, a zidovi koji su otkriveni visine su do 1 metar. Radi se, dakle, o jednom jako velikom objektu posebno za vrijeme o kojem se radi", pojasnila je Ana Marić, naglašavajući da će kako istraživanje bude napredovalo u skladu s vremenskim prilikama i saznanja biti potpunija.

2013-06-06-Gradonacelnik_posjetio_zidine-7

Prema procjenama ovih stručnjaka započeti radovi na terenu trajat će najmanje mjesec dana kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice. Naručilac ovih radova je Franjevački samostan Dubrave, a početna sredstva za istraživanje, u iznosu oko 125.000 KM, osigurala je Vlada Brčko distrikta BiH.