Gradonačelnik Distrikta i gradonačelnik Grada Vinkovci potpisali Memorandum o uspostavljanju saradnje

30.11.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa svojim saradnicima, upriličio posjetu delegacije Gradske uprave Grada Vinkovci, Republika Hrvatska, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, njegovim saradnicima i direktoricom Razvojne agencije Vinkovci.

Image for news

 Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, radi se o uzvratnoj prijateljskoj posjeti jer su ova dva grada oduvijek bili međusobno povezani. „Mnoge Brčake su u svijet vodili putevi preko Vinkovaca, mnogi su tamo našli svoj dom ili imaju brčanske korijene, a u Vinkovcima žive i rade. Sada naše iskreno prijateljstvo stvara uslove za saradnju i međusobnu pomoć na mnogim poljima“, istakao je.
U prethodno periodu, Vlada Brčko distrikta BiH je prepoznala različite procese i aktivnosti koji se vode u Vinkovcima, a mogu poslužiti kao primjer za razvoj ove lokalne zajednice, te se na odvojenim sastancima razgovaralo o rješavanju problema odlaganja otpada, organizaciji kulturnog života, institucija, razvojne agencije, turističke zajednice i pozorišta, što je jedna od aktuelnih tema u Distriktu – osnivanje brčanskog kamernog teatra.
U toku današnje posjete potpisan je Memorandum o uspostavljanju saradnje između Brčko distrikta BiH i Vinkovaca, kojim se utvrđuje da postoji zajednički interes za uspostavljanje međusobne saradnje i prijateljskih odnosa s ciljem društvenog i ekonomskog razvoja.
„Upoznao sam gradonačelnika Bosančića sa činjenicom da se Brčko, zajedno sa Federacijom, opredijelilo za elektrifikaciju pruge Tuzla – Brčko – Vinkovci, te će nam trebati njihova pomoć za realizovanje ovog važnog zajedničkog međudržavnog projekta“, kazao je Kadrić.
 Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potvrdio je da postoji veliki broj polja za saradnju između ova dva grada, naročito kada je u pitanju cestovna povezanost, što će biti okosnica za budući ekonomski razvoj i Distrikta i Vinkovaca.
 „Vjerujemo da ćemo kroz naš memorandum dati priliku da prenesemo jedni na druge iskustva iz različitih oblasti kao što su kultura, evropski fondovi, društvene djelatnosti, obrazovanje. Ono što me posebno potaknulo i posebno veseli je što sam vidio jedan snažan entuzijazam i želju od strane kolega iz Brčkog da surađujemo i vjerujem da ćemo u budućnosti puno toga zajednički učiniti i iskoristiti evropski novac koji bude dostupan“, izjavio je Bosančić.
Zajednička saradnja ove dvije zajednice uspostavljena je prethodno kroz evropski projekat nazvan „Prijateljstvo bez granica“, a ticao se finansiranja uređenja dijela vrtića – jaslica u Brčko distriktu BiH, u mjestu Dubrave.