Gradonačelnik Brčko distrikta BiH posjetio Općinu Brod

23. mart 2017. Danas je u općini Brod gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa saradnicima posjetio načelnika Općine Brod Iliju Jovičića.

Image for news

P3230016

Na održanom sastanku razgovarano je o projektu prekogranične saradnje „Odgovor na vanredne situacije – SADA“, čija je realizacija u toku, a u kojem učestvuju Općina Brod i Brčko distrikt BiH u ime Bosne i Hercegovine te Općina Šid i Grad Sremska Mitrovica kao partneri iz Republike Srbije.

Svrha Projekta je poboljšanje sigurnosti imovine i lica koja žive na područjima podložnim poplavama, drugim prirodnim opasnostima, kao i kreiranje funkcionalnog sistema zaštite i spašavanja.

„Protiv elementarnih nepogoda se ne možemo boriti sami. Regija koja učestvuje u Projektu ima zajedničke probleme“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Milić je dodao da odgovor na vanredne situacije mora biti zajednički, i istakao da vrijednost projekta nije samo u nabavci opreme nego će se na ovaj način ostvariti ekonomsko-socijalna saradnja.

Zahvalivši se gradonačelniku Miliću na posjeti, načelnik Općine Brod Ilija Jovičić, u izjavi za novinare, rekao je da će ovaj projekat osigurati nabavku adekvatne opreme koja će služiti u svrhu civilne zaštite i prevencije poplava.

„Realizacijom ovog projekta bit ćemo spremniji da odgovorimo na vanredne situacije, kao što su to bile poplave 2014. godine“, dodao je Jovičić.

Jovičić je naglasio da je tender za nabavku opreme raspisan te da će se u najskorije vrijeme riješiti pitanja čija rješenja Brod već dugo čeka.

Finansijska vrijednost Projekta je 1,159.901 euro, od čega na partnere iz Republike Srbije ide 555.764 eura, a na BiH 604.139 eura. Izraženo u procentima, oko 84 posto vrijednosti projekta su grant sredstva koja finansira Evropska unija, dok će preostala sredstva kofinansirati partneri.