Gradonačelnik prisustvovao obilježavanju 22. godine od članstva BiH u Vijeću Evrope

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je konferenciji u Sarajevu u Parlamentarnoj skupštini BiH povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u Vijeću Evrope.

Image for news

Centralni panel konferencije bio je fokusiran na temu „Doprinos članstva BiH u Vijeću Evrope u osnaživanju demokratskih institucija BiH“. Istaknuta je važnost članstva BiH u Vijeću Evrope prije 22 godine kao prvog koraka ka integraciji u grupu zemalja koje promovišu vrijednosti poput slobode, poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

„Članstvo BiH u Vijeću Evrope predstavlja simbol naše privrženosti evropskim vrijednostima i standardima, što je važno i za Brčko distrikt BiH kao dio naše države. Distrikt aktivno učestvuje u procesima koji promovišu evropske vrijednosti i ova konferencija ujedno naglašava važnost zajedničkog djelovanja svih dijelova BiH u ostvarivanju ciljeva evropskih integracija“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Pored zastupnika i delegata domova Parlamentarne skupštine BiH, na konferenciji je prisustvovao i veliki broj visokih gostiju kao što su ambasadori, predstavnici organizacija međunarodne zajednice koje djeluju u BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, tijela vlasti u BiH kao i predstavnici organizacija civilnog društva i drugi.

(Foto FENA)