Građani Brčkog plesom na trgu podržali svjetsku akciju protiv nasilja nad ženama

14.2.2013. Na glavnom gradskom trgu u Brčkom danas se veliki broj aktivista i aktivistica, građana i građanki Brčkog zajedničkim plesom pridružio aktivistima širom svijeta u globalnoj svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Image for news

Ovoj akciji pod nazivom "Jedna milijarda ustaje" odazvali su se i zamjenik gradonačelnika Brčkog Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Đorđa Kojić.

2013-02-14-Plesom1

Naime, skoro svaka treća žena u našoj zemlji pretrpjela je nekakav oblik nasilja. Međutim, poražavajuća je činjenica da veoma mali broj žrtava skupi hrabrosti to prijaviti. Zbog toga danas i nemamo prave pokazatelje broja žrtava, istakla je organizatorica ove akcije za Brčko distrikt BiH Snježana Filipović.

Predsjednik Skupštine Đorđa Kojić naglasio je da je Skupština Distrikta spremna preduzeti sve mjere da se zaštite žene, djevojke i djevojčice.

"U okviru programa rada Vlade planirano je osigurati prostor za teške incidentne situacije čime bi obezbijedili privremenu sigurnost ženama, a onda putem drugih javnih službi trajnije rješavali njihove probleme. Neophodno je tražiti i zakonska rješenja koja će obezbijediti sigurnost ženama, majkama, suprugama i kćerkama", zaključio je zamjenik gradonačelnika Kadrić.