Govor gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrić na novogodišnjoj konferenciji za medije

30.12.2021. 365 dana na čelu Brčko distrikta BiH obilježili su rad i težnje da Distrikt ide uzlaznom putanjom i ostane primjer uspješne lokalne zajednice.

Image for news

Vlada Distrikta je počela s primjenom novog Zakon o budžetu uz sve podzakonske akte koji prate navedeni zakon. U nepunih godinu dana u zakonskom roku usvojena su dva budžeta Brčko distrikta BiH te dva rebalansa budžeta. Osnivanjem Radio-novinske ustanove „Radio Brčko“ riješen je problem opstanka radija koji o našem gradu prenosi informacije već 62 godine.

Znanjem, upornošću i istančanim osjećajem za potrebe grada usvojili smo bitne dokumente i priveli kraju važne projekte:

-      Usvojena Strategija razvoja Brčko distrikta BiH;

-      Izgrađeno moderno kupalište u Brezovom Polju;

-      Završena prva faza radova na Zanatskom centru;

-      Rekonstruisan SMS Blatuša,

-      Završena školska sala u Rašljanima;

-      Završena školska sala u Omerbegovači;

-      Počeo s radom vrtić na Ilićki;

-      Gradska fontana Ribica premještena na reprezentativnu lokaciju;

-      Nabavljen savremeni CT uređaj;

-      Izgrađen moderni parking prostor za potrebe Bolnice;

-      Osigurane vakcinacije protiv COVID-19 za masovnu imunizaciju građana;

-      Izgrađen Aneks u krugu Bolnice;

-      Završeno je rušenje stare zgrade na Bulevaru mira čime smo stvorili mogućnosti za izgradnju kružnog toka u Eš naselje.

Intenzivno smo radili na zakonodavnim i drugim mjerama mjerama na provođenju zakonodavne aktivnosti i unapređenju institucionalnog okvira.

Usvojili smo Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH te formirali Ured za prevenciju korupcije i Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa.

Vlada Brčko distrikta BiH je započela izazovan program reformi i inicijativa, čiji je cilj postizanje privredne obnove. U sastavu tih reformi, Vlada je pokrenula i napore na poboljšanju poslovne klime, odnosno ubrzanje procesa registracije firme i dobijanja građevinske dozvole. Ovi napori uključuju i usvojeni novi Zakon o javnoj imovini.

Investicije su najjača poluga razvoja te je Vlada Brčko distrikta BiH čvrsto opredjeljenja da povećava proizvodne kapacitete, broj radnih mjesta i pribavljanje novih tehnologija. Tako da smo u posljednjem periodu intenzivno započeli sa realizacijom poslovnih inicijativa renomiranih kompanija poput Studen & CO Holding i Heez Aluminium. Očekujemo da ove inicijative donesu benefite isključivo građanima Distrikta, te da su usmjerene na stvaranje pravnog ambijenta koji će omogućiti u narednom periodu da i drugi investitori dođu u Brčko i ostvarimo uzajamni poslovni interes. 

U svrhu intenziviranja saradnje s lokalnim privrednicima potpisali smo Memorandum o saradnji s Privrednom komorom Brčko distrikta BiH.

Osluškujući potrebe građana i u želji da Brčko bude lokalna zajednica za primjer, pokrenuli smo realizaciju projekata čijim okončanjem ćemo moći biti ponosni na naš grad:

-      Uljepšavanje užeg centra grada i rekonstrukcija objekata u pješačkoj zoni;

-      Utopljavanje zgrada Doma zdravlja i Bolnice – u saradnji sa UNDP-jem;

-      Trasiranje autoputa kroz teritoriju Brčko distrikta BiH, koji će činiti buduću dionicu autoputa Beograd – Sarajevo;

-      Izgradnja novog međudržavnog mosta na rijeci Savi koji povezuje Brčko i Gunju;

-      Izgradnja sportskih i školskih objekata, kao što je izgradnja sportske dvorane u Potočarima, zatim u toku je priprema dokumentacije za još dva vrtića, u Srpskoj Varoši i na Broduši kao i dogradnju Prve osnovne škole u Brčkom; 

-      Nastavljamo s izgradnjom Gradskog stadiona;

-      Inicirali smo postupak adaptacije prostora u svrhu Kamernog teatra.

Uz podršku Svjetske banke pred nama su četiri važna projekta:

-      Izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom;

-      Sanacija postojeće deponije i njeno uređenje;

-      Uređenje obale rijeke Save, odnosno izgradnja neophodnih sadržaja i šetališta;

-      Regulacija korita rijeka Brke i Blizne.

Započeli smo radove na modernizaciji Luke Brčko, a potpisan je i Memorandum o razumijevanju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj za Akcioni plan Zeleni grad, čime se Brčko zvanično pridružilo projektu Zeleni gradovi, a samim tim i definisanju investicijskih projekata iz djelokruga zelenih gradova:

-      Izgradnja glavnog transportnog cjevovoda oko Brčko distrikta BiH trasom brčanske obilaznice u vrijednosti od 6,5 miliona eura;

-      Nastavak radova na kvalitetnijem vodosnabdijevanju;

-      Pronalazak kvalitetnog rješenja problema regulacije otpadnih voda;

-      Digitalizacija infrastrukture energetske efikasnosti javnih objekata.

U duhu dobre saradnje Vlada Brčko distrikta BiH je bila i domaćin brojnim međunarodnim delegacijama, visokim zvaničnicima BiH i predstavnicima bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica. U Distriktu su tokom proteklih 365 dana boravili ambasadori Velike Britanije, Italije, SAD-a, Indonezije, Sjeverne Makedonije, Švicarske, potom glavni arbitar Arbitražnog tribunala, direktorica UNDP-ja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, američki izaslanik za Zapadni Balkan, državni i entitetski premijeri i ministri, predstavnici državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Upriličena je posjeta i dogovoren nastavak saradnje s gradom pobratimom Samsunom iz Republike Turske, a značajna saradnja nastavljena je i s vjerskim zajednicama.

Podrška našim sugrađanima uvijek nam je bila prioritet te smo pružili podršku i pomoć porodici Salihović čijih je sedam srodnika stradalo u požaru porodične kuće.

Naše opredjeljenje je da uvijek budemo uz naše građane, dajemo podršku sportskim kolektivima, podržavamo učenike generacije, a osigurali smo stipendije za sve studente Distrikta koji ispunjavaju zakonske obaveze.

Želja i namjera nam je da iskoristimo sve raspoložive resurse kako bi Brčko distrikt BiH bio grad u kojem je poželjno i lijepo živjeti i raditi.

Ponosan sam na činjenicu da sve ovo što smo uradili nije moglo bez istinske i iskrene podrške parlamentarne većine, nerijetko i opozicije, tako da sam ponosan na činjenicu da je ovo rezultat naših napora, usaglašavanja i zajedničkog rada.

Također, građanima Brčko distrikta BiH želim sretnu Novu godinu, dobro zdravlje i da nastavimo da budemo uspješniji i zdraviji u 2022. godini, s vjerom i obećanjem da ćemo još više raditi kako bismo nastavili buditi osjećaj perspektivnosti i nade, te pokazati da vrijedi ostati i živjeti u ovoj zajednici i davati vlastiti doprinos.

Hvala vam najljepše.

 

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH