Gošća iz Slovenije pobijedila na Dječjem festivalu

5.3.2011. U okviru Programa obilježavanja 11. godišnjice Brčko distrikta BiH u Domu kulture u Brčkom održan je sedmi internacionalni festival dječje pjesme „Dječja mašta može svašta - Brčko 2011“ na kojem je grand prix za najbolju interpretaciju osvojila Veronika Steiner iz Slovenije sa pjesmom „SMS“. Drugu nagradu osvojila je Hristina Petrović iz BiH sa pjesmom „Sunce i suze“, a treće mjesto pripalo je Rumunki Floreni Sandro koja je izvela pjesmu „Željna sam još priča“.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr Dragan Pajić je otvorajući Festival izrazio zadovoljstvo zbog velike posjećenosti te istakao da se nada da će ovaj, po mnogima najbolji tradicionalni događaj u okviru Dana Distrikta, ubuduće biti još bolji i raznovrsniji. Na Festivalu se pjesmom i veoma uigranim koreografijama predstavilo dvadeset i četiri mališana iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

2011-03-07-Djeciji_festival1

 

Umjetnički direktor ovog festivala Jovan Adamov naglasio je da je Festival bio uspješan te da je njegovo veliko bogatstvo, osim zabavnog, i edukativno samim tim što je većina tekstova proistekla iz pera dječjih pisaca i književnika.

2011-03-07-Djeciji_festival2

Stručni žiri Festivala bio je sastavljen od istaknutih stručnjaka iz oblasti muzike iz Mađarske, Slovenije i BiH. Pokrovitelj Festivala Vlada Brčko distrikta BiH i organizatori Dječji kulturni centar iz Bijeljine pripremili su i nagrade za najbolje učesnike, a nagrađene su najbolje interpretacije i kompozicije, te scenski nastup, tekst i aranžman.