Glavni koordinator Vlade održao sastanak s predstavnicima Instituta za naučno istraživanje i razvoj u Brčkom

22.11.2018. Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas je održao sastanak s predstavnicima Instituta za naučno istraživanje i razvoj u Brčkom i razgovarao o mogućnostima stvaranja saradnje između Instituta i Vlade Distrikta.

Image for news

On je naglasio da je prvenstveno potrebno potpisati memorandum o saradnji i usvojiti zakon o naučnoistraživačkom radu kako bi Institut učestvovao u kreiranju stvaranja bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg ambijenta ove lokalne zajednice, ali i kvalitetnijeg rada Vlade. 

„Pohvalno je što su ponudili Vladi zajedničku saradnju nudeći istovremeno svoje znanje kao i razvoj u naučnoistraživačkim aktivnostima. Nakon razgovora mi smo se usaglasili da bi bilo dobro da u narednom periodu između Vlade Distrikta i ovog instituta bude potpisan memorandum o zajedničkom radu i djelovanju gdje bi precizirali određene korake kao što su prije svega usvajanje zakona o naučnoistraživačkom radu kako bi se aktivnije uključili u izradi određenih strategija ili istraživanja koja su vezana za našu lokalnu zajednicu, pa čak učestvovali i u davanju komentara. Jako je bitno da se istaknu ljudi koji se bave naučnoistraživačkim radom, jer su to osobe koje svoja sredstva ulažu u sebe, razvoj, a zatim svoje znanje daju i nude ovoj lokalnoj zajednici”, kazao je Šadić. 

Doc. dr. Aleksandar Maksimović, predsjednik Instituta za naučno istraživanje i razvoj Brčko distrikta BiH, kazao je da je cilj Instituta da vrši promociju naučnoistraživačkog rada i doprinese Distriktu u sferi istraživanja i nauke. 

„Institut će kandidovati određena istraživanja prema Vladi Distrikta preko svojih pododbora za društvena istraživanja, biotehnička, matematička i medicinska istraživanja i pododbore za društveno-humanistička istraživanja. Podršku Vlade prije svega očekujemo u donošenju zakonskih okvira koji se odnose na naučnoistraživačku djelatnost kako bi se kroz taj zakon definisao način i rad ovog instituta. Pozivamo sve stanovnike Distrikta koji imaju afiniteta prema nauci i istraživanju da nam se jave i priključe ovoj inicijativi gdje će kroz ovo tijelo moći da iznesu svoja istraživanja”, kazao je Maksimović.

Sastanku s glavnim koordinatorom Vlade prisustvovao je i dr. sc. Zoran Tošić i dr. sc. Adis Puška.