Evaluacija veterinarskih kontrola u Brčko distriktu BiH

17.2.2011. Eksperti Svjetske veterinarske organizacije i predstavnici Kancelarije za veterinastvo BiH boravili su u Brčko distriktu BiH gdje su izvršili evaluaciju veterinarskih kontrola bolesti životinja i rada Veterinarske službe. Nakon njihovog obilaska terena i sagledavanja realnog stanja u ovoj oblasti u distriktu oni će sačiniti izvještaj koji će predstavljati polaznu osnovu za unapređenje rada Veterinarske službe, kao i za izradu projekata s kojima će konkurisati u međunarodnim organizacijama.

Image for news

Glavno težište interesovanja stručnjaka iz Bugarske, Makedonije i Litvanije, koji su u okviru posjete distriktu i obavljanja misije organizacije koju predstavljaju, a koju čine 177 zemalja svijeta, jesu ljudski resursi u oblasti veterinarstva – njihovi potencijali i kontinuirane edukacije; finansijska sredstva koja se ulažu u ovu oblast; fond za varedne situacije, koji podrazumijeva tehničke kapacitete i odnos Veterinarske službe sa korisnicima usluga – farmerima i dostupnost međunarodnom tržištu. Takođe, važno je da Veterinarska služba raspolaže svim potrebnim parametrima u skladu sa standardima Svjetske veterinarske organizacije.

Ova posjeta trebala bi pokazati istinsko stanje u oblasti veterinarstva Brčko distrikta, utvrditi nedostatke i uputiti na načine njihovog prevazilaženja.