Drugi sajam sadnog materijala i zaštitnih sredstava u Brčkom

5.3.2015. U sklopu programa obilježavanja petnaestogodišnjice Brčko distrikta BiH danas je u prostorijama Javnog preduzeća „Luka Brčko“ otvoren Drugi proljetni sajam sadnog materijala, sjemena i zaštitnih sredstava za poljoprivredu i šumarstvo koji će biti otvoren do 8. marta.

Image for news


U organizaciji Privredne komore Brčko distrikta BiH na sajmu učestvuje oko 50 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske.

„Ovo bi trebao biti bazni sajam za ovaj regionalni prostor ali i poljoprivredni s ciljem podsticanja razvoja poljoprivrede. Pozvali smo stručnjake koji će nam prezentovati kakvi plantažni zasadi voća mogu da se rade u budućnosti, a da budu konkurentni na tržištu“, ističe predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Veselin Panić dodajući da će uložiti napore da se do kraja godine pripremi barem pet do deset plantaža za zasade.

Sajam sadnog materijala i zaštitnih sredstava svečano je otvorio predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić koji je istakao da Distrikt ima ambicije da postane sajamski grad. „Drago mi je što se ovdje to oživljava, i sigurno da ovi ljudi koji izlažu, imaju perspektivu", kazao je Kojić.

Predstavnik firme „Vrtlar" iz Lopara Nedeljko Bašić prvi put je u Brčkom i na sajmu predstavlja oko dvadeset vrsta biljaka. „Bavimo se proizvodnjom sadnog materijala i ukrasnih biljaka. Svaka od njih je certificirana i pod kontrolom, a na ovogodišnjem sajmu izloženo je oko dvadeset vrsta biljaka“, naglasio je Bašić.