Drugi nastavak 83. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


20.4.2015. U Gradskoj vijećnici danas je završena 83. redovna sjednica na kojoj su odobrene Smjernice za izradu zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca u Brčko distriktu BiH, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.





Image for news
Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je objasnio da je novina, pored svih beneficija koje ovaj zakon podrazumijeva, u tome što će se posebno voditi računa o pitanju stambenog zbrinjavanja ovih kategorija.

"Kako smo to i predvidjeli zakon o dopunskim pravima porodica poginulih i ratnih vojnih invalida omogućit će da se grantom prebacuju sredstva udruženjima kojim će oni raspolagati uz obavezu da postupaju u skladu sa zakonom i da Vladu Distrikta izvještavaju o onome šta su uradili. Kroz glavne odrednice ovog zakona precizirane su jednokratne novčane pomoći za liječenje teško oboljelih demobilisanih boraca, stambeno zbrinjavanje i troškovi u slučaju smrti kada je u pitanju sahrana člana porodice ", izjavio je zamjenik gradonačelnika.

Prema njegovim riječima već duže vrijeme postoji težnja boračkih udruženja da se ova oblast zakonski uredi kako bi znali šta im na godišnjem nivou iz budžetskih sredstava pripada s obzirom da su najbrojniji gledajući ukupnu boračku kategoriju.

"Insistirali su da budu direktno involvirani u raspolaganje tim novcem s obzirom da najbolje poznaju prilike i stanje u kojem se nalaze demobilisani borci, odnosno članovi njihovih udruženja. Uvijek su Vladi prigovarali da se ne bavimo objektivnim kriterijima kada je u pitanju raspodjela sredstava. Ovim postupkom dajemo im mogućnost da oni utiču ko je od njihovih članova preči u dodjeli nekog prava, a samim tim imat će odgovornost prema svojim članovima kao i vrlo rigorozan nadzor od strane Vlade Brčko distrikta BiH kako se troši taj novac", naglasio je zamjenik gradonačelnika Kadrić.

S dnevnog reda sjednice, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlada je usvojila prijedlog programa mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2015. godinu.

Članovi Vlade podržali su i usvajanje prijedloga izmjena Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH.

2015-04-20-Drugi-nastavak_83_RSV

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojen je prijedlog Odluke o određivanju forme i sadržaja akta o pristupanju mjesnoj zajednici kao i Nacrt odluke o usvajanju Akcionog plana za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikt BiH kao odgovor na incidente motivisane predrasudama 2014–2015. godine te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na sporazum o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu „Evropa za građane 2014–2020.“

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju prijedloga zaključka o imenovanju Azrudina Preljevića za člana Vijeća za zaštitu potrošača BiH, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Također, donesen je zaključak kojim se Vlada izjasnila da nema primjedbi u vezi s prijedlogom zaključka u vezi s nacrtom teksta sporazuma o posredovanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Japanskog sistema za međunarodnu saradnju (JICS) za usluge nabavke u okviru japanske neprojektne pomoći u vidu granta za nabavku proizvoda japanskih malih i srednjih preduzeća (2014.).

Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na prijedlog odluke za angažovanje izvršilaca za potrebe Odjeljenja za javni registar. Isto tako, donesen je i zaključak o davanju saglasnosti za angažovanje tri izvršioca za potrebe Ureda za upravljanje javnom imovinom kao i tri izvršioca na privremenim i povremenim poslovima u ovom uredu.

Na današnjem zasjedanju usvojen je Izvještaj o utrošku grantova Odjeljenja za javnu sigurnost iz budžetskih sredstava za 2014. godinu kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za imenovanje 17 izvršilaca za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Direkciji za finansije Brčko distrikta BiH.

Nakon razmatranja na doradu je ponovo vraćena Informacija u vezi s postupkom povrata pogrešno uplaćenih akciza od nafte koje su privredni subjekti uplatili u budžet Republike Srpske umjesto u budžet Brčko distrikta BiH iz 2003. i 2004. godine.

„Informacija će biti dopunjena decidiranim odgovorima na postavljeno poslaničko pitanje. Vođena su dva postupka – upravni postupak i upravni spor, što se mora posložiti. Danas sam povukao ovu tačku jer Zakon ne dozvoljava istovremeno vođenje izvršnog i sudskog postupka i u tom smislu će informacija biti dopunjena", kazao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH dodajući da je gradonačelnik oformio radnu grupu koja je izradila odluku o cesiji, a što će biti precizirano kroz dopune ove informacije.

Zamjenik gradonačelnika Kadrić je naglasio da će Vlada aktivno učestvovati u skupštinskoj raspravi na ovu temu kako bi uvidjeli „jesu li sva sredstva konačno izgubljena ili postoje varijante u kojima možemo potraživati ovaj novac“.

2015-04-20-Drugi-nastavak_83_RSV-Mato_Lucic

Tokom 83. redovne sjednice k znanju je primljena Informacija o sticanju nekretnina, uz naknadu, označenih kao katastarska oblast Brezovo Polje Selo, katastarske čestice brojevi: 344/3, 554/2, 609/2, 614/2 i 695/2. Informacija o postupcima javnih nabavki u februaru  2015. godine također je primljena k znanju kao i Izvještaj o izvršenju budžeta za februar 2015. godine. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić istakao je da je uplaćeno 14 miliona i osamsto hiljada konvertibilnih maraka, odnosno 1,37 posto više u odnosu na februar prošle godine što govori o dobrom trendu ostvarenja prihoda u korist Jedinstvenog računa Brčko distrikta BiH. „Prihodi su očekivani, a rashodi su realizovani sa dosta manjim procentom naročito za kapitalni dio budžeta. Vlada stvara pretpostavke, raspisano je dosta zahtjeva za realizaciju kapitalnog budžeta, a vjerovatno će za naredni mjesec toga biti i mnogo više“, zaključio je Lučić.