Dodjela porodičnih priručnika mjesnim zajednicama

20.3.2014. U okviru kampanje "Moj grad se sprema", Odjeljenje za javnu sigurnost i Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama započeli su distribuciju 5.000 porodičnih priručnika koji će svojim sadržajem edukovati i osposobiti stanovništvo u slučaju eventualnih nepogoda.

Image for news
Naime, radi se o drugom dijelu kampanje "Moj grad je otporan na katastrofe – moj grad se sprema" koja je počela prije 15 dana podjelom dječijih priručnika za ponašanje u slučaju prirodnih i nekih drugih katastrofa, dok se nastavak te kampanje odvija u saradnji sa nevladinim sektorom, odnosno s mjesnim zajednicama i ostalim udruženjima građana.
Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović istakao je da je Brčko distrikt BiH prvi grad u BiH koji se pridružio ovoj kampanji, u kojoj inače učestvuje 1.655 gradova u svijetu, te naglasio da će danas 78 mjesnih zajednica sa područja Distrikta primiti po 25 priručnika dok će preostalih 2.000 pripasti udruženjima građana.
"Ovo je samo jedna kampanja koju provodi Odjeljenje za javnu sigurnost dok će se u saradnji sa Odsjekom za civilnu zaštitu aktivnosti ove godine podići na viši nivo, a sve s ciljem upoznavanja građana sa načinom reakcije na određene katastrofe sa kojim bi se mogli susresti od klizišta, šumskih požara, zemljotresa pa do kućnih požara", kazao je Vojnović.
Projekat koji je finansirala organizacija Ujedinjenih nacija u saradnji sa ministarstvom sigurnosti BiH, dok je Vlada Distrikta samo učesnik.
Anica Radić-Savić, šefica Pododjeljenja za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama naglasila je značaj pripreme i osposobljavanja stanovništva u slučaju vanrednih elementarnih nepogoda te ukazala na bogat sadržaj ovog priručnika iz kojeg se dosta toga može naučiti.