Dodik u Brčkom: Najavljen nastavak dobre saradnje Republike Srpske i Distrikta

22.6.2017. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i predsjednikom brčanske Skupštine Esedom Kadrićem.

Image for news
2017-06-22-Posjeta_Dodik-1 

Teme razgovora bile su nastavak dobre saradnje između Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, infrastrukturni projekti te mogućnost isporuke električne energije iz „Elektroprivrede Republike Srpske“ za potrošače u Brčko distriktu BiH.

Predsjednik Dodik je istakao da Republika Srpska ima ustavno pravo ali i obaveze da brine o distriktu Brčko, s obzirom da je ova specifična lokalna zajednica u vlasništvu oba entiteta.

„Želim da potvrdim da smo, prije svega, na dobrobit građana Distrikta, bez obzira što možemo prodati struju daleko skuplje, izrazili spremnost da isporučujemo električnu energiju distriktu Brčko po cijeni koju imaju građani u Republici Srpskoj. Pojavio se problem što će „Elektroprivreda Republike Srpske“ morati u periodu od tri mjeseca nabavljati eksternu struju, zbog planskog remonta elektrana, i dogovor je da u tom periodu Distrikt odluči da li će nabavljati struju na drugom mjestu ili na isti način kao i mi. Dogovorili smo se da se ti razgovori u ponedjeljak završe“, istakao je predsjednik Dodik. On je dodao da izražava podršku gradonačelniku Siniši Miliću kao i svoj interes za što bolju saradnju između Republike Srpske i Brčkog.

2017-06-22-Posjeta_Dodik-3

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da su pregovori o snabdijevanju Brčkog električnom energijom u narednih šest mjeseci iz Republike Srpske bili u određenom zastoju zbog činjenice da i Federacija BiH ima obavezu da snabdijeva Brčko.

„Razlika u cijeni između one koju Brčko dobija od Republike Srpske i Federacije BiH je oko 30 posto. Stoga bismo, ukoliko bi Federacija nastavila da isporučuje električnu energiju, dobili skuplju struju. Moram napomenuti da je samo po osnovu niže cijene električne energije Republika Srpska praktično donirala više od 25 miliona konvertibilnih maraka u proteklih nekoliko godina Brčko distriktu BiH i mislim da je to najveća donacija koju nam je neko dao“, istakao je Milić.

2017-06-22-Posjeta_Dodik-4

Razgovarano je i o nizu infrastrukturnih projekata koji su od zajedničkog interesa.

„Rehabilitirali smo razgovore u vezi s plinovodom i postoje određeni pomaci u tom pogledu. Republika Srpska će veoma brzo aktivirati ove projekte a Brčko bi bilo tranzit i imalo bi samostalnu i autonomnu sekundarnu distribuciju“, istakao je Dodik. 

Bilo je riječi i o izgradnji dionice autoputa kroz Brčko koji je dio međusobnog strateškog interesa, kao i o izgradnji mosta u Krepšiću koji je stradao u poplavama.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti izvijestili su predsjednika Dodika o političkoj, socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Brčkom, kao i o očekivanjima skorog usvajanja budžeta za 2017. godinu.