Doček ultramaratonaca Vukovar – Srebrenica 2014. u Brčkom

7.7.2014. Zamjenik gradonačelnika Distrikta Esed Kadrić dočekao je danas, na Savskom mostu u Brčkom, učesnike III. ultramaratona Vukovar – Srebrenica.


Image for news
Poželjevši im dobrodošlicu, on je iskazao ogromno zadovoljstvo zbog prilike da ugosti ljude koji ovakvim svojim činom pokazuju da postoje istinske, civilizacijske vrijednosti u ljudima. „I ove godine su u Brčko distriktu BiH ultramaratonci koji trče od Vukovara do Srebrenice u znak sjećanja na nevino ubijene žrtve. Oni su danas naši gosti te im se želimo zahvaliti zbog napora koji čine da se još jednom ukaže cijelom svijetu na razmjere zločina koji se dogodio u Srebrenici“, kazao je zamjenik gradonačelnika  Kadrić.

2014-07-07-Ultramaratonci_Vukovar-Srebrenica-4

2014-07-07-Ultramaratonci_Vukovar-Srebrenica-3

On je dodao da će odlukom gradonačelnika Brčko distrikta BiH, koja je pripremljena, 11. jula i u Brčkom biti proglašen Dan žalosti zbog sjećanja na nevino ubijene Srebreničane.
Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i organizator ovog maratona,  istakao je da je pokrovitelj III. ultramaratona predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. On je kazao da je trka započela jučer sa Ovčare u devet sati dodajući da je prva dionica puta bila najkraća i to 32 kilometra. "Odmorili smo u Vinkovcima i onda su uslijedila 54 kilometra do Brčkog. Sutra nastavljamo put Bijeljine odakle idemo za Janju gdje ćemo noćiti, a onda dalje u Zvornik, Bratunac, odnosno Potočare i Srebrenicu“, naveo je Bukvić.
"Osnovni cilj ovog projekta je pokloniti se svim nevinim žrtvama proteklog rata kojih je bilo i na strani Bošnjaka i Hrvata i Srba", rekao je Elvir Rakipović iz Osijeka, jedan od četiri učesnika ovogodišnjeg ultramaratona, koji je učestvovao i prošle dvije godine. Rakipović je dodao da je trka bila teška pogotovo zbog visokih temperatura, ali da će uz spremnost, motiv, i istinsku ljudsku želju da se poklone svim žrtvama, uspjeti doći do cilja.

2014-07-07-Ultramaratonci_Vukovar-Srebrenica-2

Učesnici ultramaratona su se kočijom Aziza Šehovića provezli kroz Brčko distrikt BiH do hotela gdje će se odmoriti te nastaviti ultramaraton prema Srebrenici.