Deveti nastavak 44. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

15.8.2014. Na današnjem zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH je konstatovano da je u svim naseljenim mjestima koja su tokom posljednjih poplava odsječena završeno sa radovima na privremenoj sanaciji.

Image for news
Usmeni izvještaji o stanju na području Brčko distrikta BiH usljed elementarne nepogode – poplave i klizišta, kao i realizaciji zaključaka donesenih od trenutka proglašenja vanredne situacije do sada podnijeli su Odjeljenje za javnu sigurnost, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Javno preduzeće „Putevi“ Brčko distrikt BiH i Odjeljenje za komunalne poslove. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić napomenuo je da predstoji još dosta posla kako bi se infrastruktura koja je usljed poplava značajno uništena, dovela u prvobitno stanje. On je naglasio da će također uslijediti veliki posao oko procjene šteta u poljoprivredi i donošenja programa sanacije oštećenih objekata koje treba usaglasiti i na političkom nivou kako bi se operativno pristupilo rješavanju tog pitanja.

2014-08-15-Deveti_nastavak_44_VSV

U skladu sa jučerašnjim zaključcima, predstavnici resornih odjeljenja i institucija predočili su tokom današnje sjednice podatke o obimu, vrsti, količini, materijalu i ostalim aktivnostima koje su preduzete prilikom prve faze nužnog saniranja posljedica od elementarne nepogode.
Gradonačelnik Domić je naglasio da se što prije krene u drugu fazu saniranja infrastrukturnih objekata koja se odnosi na asfaltiranje i izgradnju potpornih zidova. Tokom rasprave članovi Vlade elaborirali su razloge nastanka izvjesnog broja računa za radove koji su vršeni za vrijeme poplava i klizišta u maju, a koji zbog proceduralnih propusta nisu prihvaćeni, ali ni odbijeni. Deseti nastavak 44. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za ponedjeljak, 18. augusta s početkom u 8.30 sati u prostorijama Gradske vijećnice na kojem će biti razmatrana odluka o prestanku vanrednog stanja na području Distrikta.