Demanti opskurnih konstrukcija portala „Otisak“

4.3.2014. Sektor za informisanje Sekretarijata Vlade BD BIH, energično demantuje lažnu  vijest  koju je objavio  internet portal „Otisak“, koji se po ustaljenom maniru, poziva na izmišljene, nepostojeće  izvore. Vijest kaže da su neke diplomate odlučile da bojkotuju obilježavanje 14. godišnjice Brčko distrikta BIH, zbog navodno neracionalnog trošenja sredstava za manifestacije povodom godišnjice.


Image for news
Svake godine na Dan Distrikta posjeti nas po nekoliko diplomata i visokih dužnosnika međunarodne zajednice. Tako će, po najavama dolaska, biti i ove. To se rijetko dešava drugim lokalnim zajednicama  BiH, što govori o značaju i vidnoj afirmaciji Distrikta. U BIH ima preko 40 diplomatskih misija. Normalno je da iz većine njih neće niko prisustvovati, pa to ostavlja prostor da vijest ovakve vrste uslovno može biti „tačna“.
 
Inače diplomate u skladu sa diplomatskim pravilima, uz uobičajenu uviđavnost prema domaćinu, nikada ne iznose ovakve stavove. To najbolje dokazuje da se portal „Otisak“, poslužio lažima da dezinformiše javnost Distrikta, kao što je to činio više puta  posljednjih dana iznoseći negativne stavove i laži vezane za obilježavanje 14 –te godišnjice. Razlog za takav odnos je neuspjeli pokušaj reketiranja, koji je ovaj portal pokušao prema Vladi Brčko distrikta BIH, želeći da u vezi s organizacijom godišnjice dobije novac, kako bi o obilježavanju godišnjice pisao afirmativno.