Delegacija iz Kayserija iz Turske u posjeti Distriktu

16.4.2018. U trodnevnoj zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH boravi delegacija iz grada Kayseri iz Turske koju čine predstavnici Upravnog odbora Privredne zone Kayserija. Poslovni kontakti započeli su na 1. Biznis forumu Brčko distrikta BiH, a danas su se sastali s članovima Vlade Brčko distrikta BiH koji su zaduženi za oblasti koje su od interesa za investitore.

Image for news

Tahir Nursacan, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Kayseri, naveo je da je delegacija ovog grada u martu posjetila Dubai gdje planiraju da otvore ekspo centar.

„Druga regija gdje planiramo otvoriti sličan ekspo centar je Brčko, na području Arizone. Radimo i projekat za reciklažu i još dva projekta: projekat solarne energije i vjetrenjača. To su projekti koji traže tehnički rad i ukoliko prevaziđemo sve poteškoće sve ove investicije bismo preusmjerili ovdje. Želimo prenijeti naše iskustvo i donijeti nova zaposlenja u ovaj grad“, dodao je Nursacan. 

„Brčko je otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija, ali ono što je jako bitno je da bilo kakva ulaganja u Brčko distrikt BiH i pokretanje privrednih aktivnosti mora da bude sinhronizovano i s našom privrednom komorom s većim angažmanom Odjeljenja za privredu jer cilj svih budućih aktivnosti ne može da se odvija na štetu onih koji trenutno egzistiraju i rade u našem gradu“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. On je dao podršku nastojanjima za investiranje u Brčko distrikt BiH, ali uz poštovanje zakonskih i statutarnih procedura Distrikta i najavio u narednim danima sastanak s privrednicima u Srbiji s ciljem podsticanja ulaganja. 

Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, koji je i boravio u zvaničnoj posjeti ovoj industrijskoj regiji istakao je da Kayseri zapošljava 70.000 ljudi te da na njihovom prostoru egzistira 1.200 fabrika.

„Odlučili su da svoje kapacitete prošire na cijeli svijet i izgrade dva ekspo centra, jedan u Dubaiju a drugi u Brčkom. Pored toga, tu su i određene investicije kada je u pitanju prikupljanje i prerada plastike jer u cijeloj BiH niko se time ne bavi, investicija proizvodnje madraca i filca za madrace. Ukoliko bi došlo do realizacije projekata, u Brčkom bi bilo zaposleno oko 200 ljudi. Volio bih da pokažemo da možemo biti primjer u BiH i regiji“, zaključio je Bulčević.