Delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u posjeti Brčko distriktu BiH


5.6.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas Delegaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope zaduženo za monitoring koji su u dvodnevnoj istražnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Tom prilikom u Brčkom su boravili izvjestioci Karin S. Woldseth iz Norveške i Egidijus Vareikis iz Litvanije, te voditeljica Monitoring odjela Parlamentarne skupštine Caroline Ravaud i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Marry Ann Henneessey.

Image for news

Ovom sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i šefovi odjeljenja za obrazovanje i raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Momčilo Poljić i Rifet Mujanović.

2013-06-06-Savjet_Evrope_u_posjetu_kod_Gradonacelnika-2

Gradonačelnik Domić je nakon ovog sastanka u obraćanju novinarima kazao da je evropske parlamentarce interesovalo funkcionisanje Distrikta kao specifične lokalne zajednice u BiH. Posebno zanimanje iskazali su za sistem obrazovanja, privredne tokove, funkcionisanje javne uprave, status izbjeglih i raseljenih lica, povratak ljudi na ove prostore, kao i za nacionalne manjine u Brčkom.

U nastavku svog boravka u Brčkom Delegacija Vijeća Evrope obići će nekoliko obrazovnih institucija kako bi kroz saznanja na terenu dobili što realniju sliku o trenutnoj situaciji na području Distrikta.