Delegacija općine Pelagićevo u zvaničnoj posjeti Distriktu

9.2.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Anto Domić primili su danas u zvaničnu posjetu načelnika Općine Pelagićevo Simu Stakića, zamjenika načelnika Slavku Zovkića i predsjednika Skupštine općine Pelagićevo Slavku Tešića.

Image for news

 

Na današnjem sastanku, između ostalog, potvrđeno je važenje Sporazuma o institucionalnoj saradnji dvije lokalne zajednice koji je potpisan 2010. godine, uz potrebu da se on u određenim tačkama redefiniše u narednom periodu.

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da Brčko distrikt BiH ostaje privržen saradnji s općinom Pelagićevo koja je upućena na Brčko naročito u smislu pružanja zdravstvenih usluga i obrazovanja, ali i s ostalim susjednim općinama. On je dodao da je Distrikt također imao svoj interes da u ranijem periodu finansira određene projekte, pogotovo kad je u pitanju putna infrastruktura između dvije lokalne zajednice.

„Informisan sam da predstavnici vlada entiteta namjeravaju da održe zajedničke sjednice i u fazi pripreme je pismo koje ću uputiti premijerima entiteta Republike Srpske i Federacije, s namjerom da se i mi na određeni način uključimo u održavanje zajedničkih sjednica. Predložit ćemo teme na nekoj od eventualnih sjednica koje bi svakako bile u interesu građana, prije svega kako bi građanima susjednih općina bile pružene efikasnije usluge u oblasti zdravstva, obrazovanja, polaganja vozačkih ispita“, dodao je Milić.

2017-02-09-Sastanak_delegacija_Pelagicevo-2

Načelnik Općine Pelagićevo Simo Stakić podsjetio je da je do sada realizovan niz infrastrukturnih projekata saradnjom dvije općine poput izgradnje saobraćajnice Županja – Orašje – Tuzla koja povezuje Pelagićevo s naseljenim mjestom Laništa, put koji povezuje Mjesnu zajednicu Blaževac s Mjesnom zajednicom Poljaci te dvije trećine putnog pravca Blaževac – Dubrave.

„Zahvaljujem se čelnicima Vlade Brčko distrikta BiH na današnjem prijemu i nadam se da će uspješna saradnja koju smo imali do sada, u narednom periodu biti uspješno osvježena“, zaključio je Stakić.