Delegacija Brčko distrikta BiH dala značajan doprinos radu Skupštine evropskih regija

20.5.2013. Delegacija Brčko distrikta BiH predvođena predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđom Kojićem i zamjenikom gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem boravila je u radnoj posjeti Skupštini evropskih regija u Parizu, Francuska, gdje je u prisustvu svojih 250 kolega, donosilaca odluka na nacionalnom i regionalnom nivou iz različitih krajeva Evrope, dala značajan doprinos radu ove najveće asocijacije regija Europe.

Image for news

Svojim prisustvom, poštovanje rada ove asocijacije iskazali su brojni predstavnici vodećeg evropskog bankarskog sektora te gospoda Janusz Lewandowski, Evropski komesar za finansijsko programiranje i proračun, Jean-Paul Huchon, predsjedavajući regionalnog vijeća Ile-de-France (F) te  Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova Francuske.

Od 2009. godine Brčko distrikt BiH član je Skupštine evropskih regija (izvorno: The Assembly of European Regions – AER), dakle ove najveće nezavisne mreže regija u širem pojasu Evrope. Sa svojih 250 regija iz 35 zemalja i 16 međunarodnih organizacija, Skupština evropskih regija predstavlja artikuliran i uticajan politički glas svojih članica te jedinstvenu platformu za međuregionalnu saradnju.

2013-05-21-Pariz_delegacija_BD-2

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić je u odvojenim bilateralnim susretima sa predstavnicima regija Kaernten i Beč (Austrija) dogovorio jaču regionalnu saradnju sa ciljem pronalaženja investitora i razmjene iskustava između gospodarstvenika radi kvalitetnijeg i konkurentnijeg nastupa na širem evropskom tržištu. Izražena je spremnost sudjelovanja u radu regionalnog tijela Alpe-Adria kojim koordinira upravo regija Kaernten. Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Kojić je sa predstavnicima regija Baden-Wuertemberg (Njemačka), Fribourg (Švajcarska) te Borsod-Abauj-Zemplen (Mađarska) uspješno vodio pregovore sa ciljem zajedničkog nastupa u korištenju dostupnih programa Skupštine evropskih regija “Rur@ct” (program usmjeren ka razmjeni iskustava i dobre prakse regija koje posjeduju izvrsnost u određenim sektorima prema regijama koje su u fazi razvijanja određenih politika i programa) i “Eurodyssee” (inovativni program usmjeren ka uspostavi sistema profesionalne mobilnosti između regija članica za mlade koji traže inicijalno uposlenje u svojoj struci). Pascal Georgen, generalni tajnik Skupštine evropskih regija je pohvalio proaktivan i konstruktivan pristup u nastupu delegacije iz Brčko distrikta BiH te je prihvatio inicijativu da se u Brčko distriktu BiH održi tematska konferencija na temu investiranja u Brčko distrikt BiH sa ciljanom potporom Skupštine evropskih regija razvoju privrednih inicijativa. Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je istakao šire poznate potencijale Brčko Distrikta BiH, a to su izvanredna geografska pozicija sa 30 km udaljenosti od međunarodnog autoputa, 50 km od međunarodnog željezničkog čvorišta koje povezuje Istok i Zapad sa vezom prema Luci Ploče, potencijale vodenog puta koje povezuje Brčko distrikt BiH sa Dunavom i ostatkom jugoistočne i centralne Evrope, sigurnost za investitore, opredijeljenost ka stvaranju konkurentnosti kroz pozitivan poslovni ambijent i partnerstvo sa privrednicima, konkurentna radna snaga, tradicija industrije te evropsko opredjeljenje Brčko distrikta BiH.

2013-05-21-Pariz_delegacija_BD-3

Prilikom ovog zasjedanja generalnog saziva svojih članica, Skupština je jednoglasno usvojila 10 preporuka koje je predložila počasna bivša predsjednica Michèle Sabban, a koje su se pored jačanja uloge regija u kontekstu institucija Evropske unije i procesa evropskih integracija u značajnoj mjeri dotakle i mjera prevazilaženja ekonomske krize: usklađivanja rada sektora s budućim trendovima kao ključa regionalnog ekonomskog oporavka, fokus ka mladim ljudima u kontekstu evropske mobilnosti i budućih šansi za zaposlenje, stvoriti uslove za korištenjem kreativnog potencijala naših regija poput ulaganja u poduzetništvo, raditi na osiguranju održivog poticaja za naše lokalne i regionalne poduzetničke inicijative, regije su ključ integracijskih procesa, povratiti povjerenje građana u institucije, popraviti imidž Evrope u očima građana, stvaranje partnerstva  sa institucijama EU i učešće regija u procesu odlučivanja, međunarodni nastup regija i osigurati regionalni interes u evropskim politikama kroz uspostavu harmonizacije i pojednostavljivanje procedura za korištenje programa i jačanja koordinacije djelovanja kroz Skupštinu evropskih regija.

Delegacija Brčko distrikta BiH su pored predsjednika Skupštine Đorđa Kojića i zamjenik gradonačelnika Eseda Kadrića kao političkih predstavnika Brčko distrikta BiH kao regije članice sačinjavali i predstavnici Ureda za evropske integracije kao predstavnici u operativnim strukturama Skupštine evropskih regija.