Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine je nizom aktivnosti obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Image for news

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Domu kulture Brčko održana je svečana akademija.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine istakavši da je Bosna i Hercegovina država svih, država za sve njene građane, bez obzira na različitosti.

„ZAVNOBiH je izvor i temelj, a evropska budućnost je perspektiva Bosne i Hercegovine. Zlonamjerne su izjave da ne možemo živjeti zajedno. Mnogo toga nas više drži na okupu, nego što nas razdvaja. Bosna i Hercegovina može ići u Evropsku uniju jedino zajedno sa svim njenim narodima“, istakao je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić kazao je da je Dan državnosti Bosne i Hercegovine važan dan za sve stanovnike, jer je Bosna i Hercegovina država ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive.

„Bosna i Hercegovina je samo naša i od nas samih ovisi koliko će biti napredna i prosperitetna“, istakao je Domić.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cvijeća i vijenaca na Šehidskom mezarju Gornji Rahić, Partizanskom spomen groblju te na spomenike borcima ARBiH i HVO-a.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH u organizaciji Sportskog društva „Bosona“ održan je i II. Ekipni turnir u streljaštvu koji je otvorio gradonačelnik Nišić. Gradonačelnik je u svom obraćanju svim prisutnim čestitao Dan državnosti i poželio sreću takmičarima.

Održan je i IV. Šahovski turnir za kadete i juniore na kojem su učestvovali takmičari iz BiH, Srbije i Hrvatske. Turniru je prisustvovao gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, šef Kabineta gradonačelnika Nedim Hamzabegović, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mehmedalija Karamujić i savjetnica gradonačelnika Lucija Hrgovčić koja je turnir zvanično proglasila otvorenim te u ime potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH pozdravila sve prisutne i poželjela uspješno takmičenje, nakon čega je sa gradonačelnikom povukla prvi potez.