CIVITAS i Američka ambasada u BiH donirali udžbenike osnovnim i srednjim školama

13.11.2014. Danas su u prostorijama Četvrte osnovne škole u Brčkom šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić i izvršna direktorica CIVITAS-a BiH Sandra Sladaković potpisali ugovor o donaciji 900 udžbenika za nastavu građanskog obrazovanja osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH.

Image for news

Ovaj projekt je, prema riječima šefice Pododjeljenja za osnovno i predškolsko obrazovanje Mare Matkić, realizovan uz finansijsku podršku Američke ambasade, a pored udžbenika za učenike u sadržaju donacije nalazi se i didaktičko-metodički materijal za nastavnike.

2014-11-13-Potpisivanje_sporazuma-Civitas-3

"Nadam se da je to dovoljan broj udžbenika s obzirom da se predmet Demokratija i ljudska prava izučava u devetom razredu osnovne i trećem razredu srednje škole", dodala je gđa Matkić. Ona je također podsjetila da je danas Svjetski dan ljubaznosti te da je uručivanje ove donacije najbolji način da se ovaj dan obilježi i u Brčkom.
Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS uspio je da od Američke ambasade u BiH dobije donaciju u vrijednosti oko 70.000 konvertibilnih maraka kako bi ištampali 23.650 udžbenika na tri jezika za 300 srednjih i 600 osnovnih škola u cijeloj zemlji, navela je izvršna direktorica CIVITAS-a BiH Sandra Sladaković.
"U Brčko ide 900 udžbenika, i to za osnovnu školu udžbenici “Osnovi demokratije”, za srednju “Demokratija i ljudska prava”, te priručnik za nastavnike iz programa „Projekt građanin“, objasnila je Sladaković.

2014-11-13-Potpisivanje_sporazuma-Civitas-1

„Neposredni povod za ovu donaciju knjiga su bile poplave u kojima su mnoge školske biblioteke uništene. Stoga nam je drago što smo mogli pomoći u osiguravanju udžbenika i priručnika za građansko obrazovanje koje je od izuzetne važnosti u razvijanju kompetencija aktivnog učešća mladih", izjavila je novinarima voditeljica Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH Stefanie Altman Winans te pohvalila saradnju ove organizacije sa Vladinim Odjeljenjem za obrazovanje i Pedagoškom institucijom u Distriktu.

2014-11-13-Potpisivanje_sporazuma-Civitas-4