Četvrti nastavak 101. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

29.6.2016. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku redovnog zasjedanja Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o visini godišnje naknade za upotrebu puteva koja se plaća pri registraciji vozila u Brčko distriktu BiH.

Image for news
Šefica Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić pojasnila je da je postojeća Odluka o visini godišnje naknade za upotrebu puteva koja se plaća pri registraciji vozila usvojena 2013. godine i prihod je Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, ali da se zbog primijećenih nedostataka u primjeni pristupilo izmjeni Odluke.

„Vrlo su česti slučajevi odjave vozila zbog oštećenja, rashodovanja ili prodaje izvan BiH te je potrebno regulisati vlasnika motornog ili priključnog vozila radi uplaćene naknade za period kada je vozilo odjavljeno, a provodi se samo ako se vozilo odjavljuje izvan BiH što je, također, riješeno i podzakonskim aktima u entitetima. Ova odluka u praksi donosi to da će vlasnik registrovanog vozila koje odjavljuje imati pravo na naknadu koja se na godišnjem nivou dijeli na 12 mjeseci te on dobija razliku tog novca“, precizirala je šefica resornog odjeljenja Svjetlana Čivčić.

2015-10-14-Saopstenje-Svjetlana_Civcic

Prema njenim riječima takvi se slučajevi već događaju u praksi, ali JP „Putevi Brčko“ zbog pravne regulative nije u mogućnosti to riješiti. U „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“ iz 2013. godine se nalaze tačno utvrđene naknade za svako vozilo.

Na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom na 101. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu kancelarijskog prostora na korištenje bez naknade organizaciji Udruženje penzionera – umirovljenika, korisnika MIO/PIO, u Brčko distriktu BiH.