Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom 22. godišnjice Brčko distrikta BiH

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

dvadeset drugu godišnjicu postojanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dočekujemo ispunjeni zadovoljstvom, ponosom i optimizmom, svjesni da Distrikt iz godine u godinu predstavlja zajednicu vođenu istinskim, životnim, evropskim vrijednostima, zajednicu koja služi kao primjer multietničnosti i multikulturalnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.


Image for news

Iako nam je pandemija predstavljala veoma ozbiljan izazov, trudili smo se da održimo stabilan ambijent za život i da nastavimo s  razvojnim aktivnostima. Tako smo, od prethodne godišnjice, započeli ozbiljne privredne projekte, intenzivno radili na aktivnostima i mjerama za unapređenje institucionalnog okvira i usvojili važne zakone kako bi se osigurao daljnji privredni napredak i poboljšala poslovna klima na području Distrikta.        

Planiranom izgradnjom modernih saobraćajnica od regionalnog značaja, te započetom revitalizacijom brčanske Luke, naš geografski položaj u narednim godinama još više će dobiti na značaju. Vjerujemo da ćemo postati još poželjnije mjesto za život.

U protekle 22 godine u rješavanju brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema imali smo značajnu pomoć međunarodne zajednice, institucija države Bosne i Hercegovine, ali i oba bosanskohercegovačka entiteta.

Osim u BiH, Brčko je po brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama postalo prepoznatljivo širom regije.

Za to su svakako najzaslužniji stanovnici Brčko distrikta BiH. Danas kada obilježavamo 22. rođendan bez ikakvog ustezanja možemo s pravom reći da smo sredina koja istinski dijeli sve vrijednosti savremenog svijeta. U Brčkom ima mjesta za sve ljude bez obzira na njihovu pripadnost.

Ni Brčko distrikt BiH nije zaobišao povećan odlazak stanovništva, prvenstveno mladih ljudi u zapadne zemlje. Neke mjere koje smo donijeli, kao i još neke koje planiramo donijeti u skorijoj budućnosti, vjerujemo da će usporiti taj trend s kojim se suočava cijela regija.

U nadi da ćemo narednu godišnjicu Distrikta dočekati mnogo zadovoljniji, svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitamo Dan Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz čestitke našim damama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

 

 

 

          Zamjenik gradonačelnika                                                      Gradonačelnik

             dr. Anto Domić                                                                    Esed Kadrić