Čelnici Vlade Distrikta održali sastanak s rezidentnom koordinatoricom UN u BiH

27.1.2022.U Gradskoj vijećnici danas su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić održali sastanak s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Macdonald.

Image for news

Prisutni su razgovarali o aktuelnim dešavanjima i programima koje Vlada provodi uz podršku tima Ujedinjenih nacija, kao što je projekat energetske efikasnosti, a dotakli su se i problema prouzrokovanih pandemijom korona virusa na području Distrikta.

Gradonačelnik je upoznao koordinatoricu s intenzivnim radom Vlade na donošenju Zakona o obnovljivim izvorima energije, a Macdonald je naglasila važnost usklađivanja lokalnih razvojnih strategija sa skoro donesenim Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, kojim se podstiče zeleni ekonomski razvoj i jačaju usluge socijalne zaštite.

Koordinatorica Macdonald je pohvalila reakciju Vlade na događaje prethodnih dana, kazavši da je važno djelovati i preduzimati mjere na svako izražavanje mržnje i diskriminacije, čime se jača siguran ambijent za sve građane, te da će tim Ujedinjenih nacija u BiH nastaviti s pružanjem podrške projektima koji implementiraju Ciljeve održivog razvoja i podržavaju poštovanje unutar zajednica i između zajednica u Bosni i Hercegovini.