Čelnici Vlade Brčko distrikta BiH primili voditelja Misije OESS-a u BiH veleposlanika Jonathana Moorea

25.8.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i dogradonačelnik Esed Kadrić primili su danas u službeni posjet voditelja Misije OESS-a u BiH Jonathana Moorea.

Image for news

 

Na sastanku je bilo riječi o općoj situaciji u Distriktu, prije svega političkoj situaciji u svjetlu aktivnosti u vezi s usvajanjem proračuna ali i predstojećih izbora.

„Čast i zadovoljstvo mi je današnji posjet veleposlanika Moora o stanju u Brčko distriktu BiH, perspektivama i izazovima kao i zajedničkoj suradnji i uspješno realiziranim projektima. Imao sam zadovoljstvo veleposlanika informirati glede izazova u protekle četiri godine te o našim nastojanjima da Brčko distrikt BiH, bez obzira na to što nema aktivnu superviziju, može nastaviti graditi institucije onako kako je to propisala Konačna arbitražna odluka, Dejtonski mirovni sporazum i kako to propisuju Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH uvažavajući činjenicu da ovdje pored tri konstitutivna naroda živi i nekoliko nacionalnih manjina i da o svima treba voditi računa“, ustvrdio je gradonačelnik dr. Anto Domić.

DSC_0081

On je iskazao posebno zadovoljstvo što će OESS u BiH u budućnosti i dalje pratiti Brčko distrikt BiH te da je njihova pozicija vrlo važna kao i zajednički projekti u procesu demokratiziranja društva.

„Nadam se da ćemo i poslije izbora imati prigode razgovarati o prilikama i izazovima koji su pred nama“, dodao je dr. Domić.

„Suradnja koju smo uspostavili s Distriktom ide dalje, a kao pripadnicima međunarodne zajednice posebno nam je drago što imamo konkretne mogućnosti razgovarati s ljudima uključujući i gradonačelnika Brčko distrikta BiH“, kazao je Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a u BiH nakon sastanka u Gradskoj vijećnici.

DSC_0067
Odgovarajući na upit novinara u vezi s pitanjem referenduma u RS te statusom Brčko distrikta BiH o tome veleposlanik Moore je kazao da dijeli stav svih drugih u međunarodnoj zajednici. „Što se tiče pravila glasovanja u entitetima, to nije naša nadležnost. Mi smo bliski partneri, već godinama imamo sporazume s SIP-om, poštujemo njihova rješenja i obična pravila, uključujući i Izborni zakon BiH“, izjavio je Moore.
Neposredno prije sastanka s predstavnicima izvršne vlasti Moore je održao sastanak i s čelnicima zakonodavne vlasti, a potom i s predstavnicima vjerskih zajednica te novinara u Brčkom.