Gradonačelnik položio vijenac u Bukviku povodom obilježavanja 81. godišnjice od formiranja Šesnaeste muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade

Povodom obilježavanja 81. godišnjice od formiranja Šesnaeste muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić položio je vijenac kod Spomen česme u Bukviku.

Image for news

Gradonačelnik je istakao važnost očuvanja kulture sjećanja navodeći da obilježavanje ovakvih događaja služi ne samo kao počast herojima, već i kao upozorenje budućim generacijama.

„Prije više od osam desetljeća naši narodi su se hrabro suprotstavili fašizmu, globalnoj prijetnji koja je ugrožavala slobodu i opstanak brojnih nacija. Ujedinivši se u toj presudnoj borbi naši preci su izvojevali pobjedu i sačuvali slobodu koju su nam predali kao dragocjeno naslijeđe. Naša dužnost danas nije samo da tu slobodu čuvamo, već i da je unapređujemo i jačamo. Iako fašizam više nije prisutan u svom izvornom obliku on još uvijek postoji pod raznim maskama, te moramo biti svjesni da naša borba protiv svih oblika netrpeljivosti i ugnjetavanja mora biti stalna i neprestana“, naglasio je gradonačelnik Nišić.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Brčko distrikta BiH Janko Vuković podsjetio je prisutne da je u selu Bukvik kod Brčkog 21. septembra 1943. godine započeo ratni put jedne od najpoznatijih partizanskih jedinica iz BiH.

„Njen put dugačak više od 3.500 kilometara bio je obilježen teškim borbama, krupnim uspjesima, ali i velikim žrtvama. Kroz njezine redove prošlo je oko 3.400 boraca od kojih je više od 900 izgubilo život“, kazao je Vuković.

Vijence i cvijeće danas su položile brojne delegacije iz BiH, Srbije i Hrvatske koje njeguju antifašizam. Događaj je organizovao SUBNOR Brčko distrikta BiH.

Nakon obilježavanja 81. godišnjice od formiranja Šesnaeste muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić i predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković položili su vijenac i na grob dugogodišnjeg predsjednika SUBNOR-a u Brčkom Ilije Pajića.